Svijet
0

Novi ustav Zimbabvea omogućava Mugabeu da vlada još deset godina

FENA
Robert Mugabe
Robert Mugabe
Robert Mugabe - koji vlada Zimbaveom od sticanja nezavisnosti prije skoro 33 godine - mogao bi ostati na vlasti još deceniju ukoliko bude ponovo izabran, sudeći po nacrtu novog ustava zemlje.

Ovaj temeljni zakon države, u koji je AFP imao uvid u ponedjeljak, ograničio bi predsjednički mandat na deset godina i ukinuo bi predsjednički imunitet.

Odredba nije, međutim, retroaktivna i dala bi Mugabeu - koji navršava 89. godinu u februaru - pravo da se ponovo natječe na predsjedničkim izorima.

Nacrt ustava, o kome sada trebaju glasati parlament i građani Zimbabvea, čini glavni stub reformi potrebnih da se održe novi izbori nakon smrtonosnog postizbornog nasilja iz 2008. godine.

"Nacrt ustava iči će u parlament početkom februara i nakon tog će ići na referendum", izjavio je za AFP ministar za ustavna pitanja Eric Matinenga.

Zimbabveanska vlada nacionalnog jedinstva, koju čine pripadnici Mugabeove stranka koja dugo vlada zemljom, i stranke premijera Morgana Tsvangiraija, dogovorili su se oko teksta ustava prošle godine nakon što su neslaganja i nasilje odgodili ustavni proces u posljednje dvije godine.

Nije bilo nikakvih vijesti o dugoočekivaniom datumu kada će Zimbabveanci izaći na glasačka mjesta da glasaju o nacrtu ustava.

"Datum referenduma nešto je što se treba dogovoriti u konsultacijama glavnim ljudima (Mugabeom i Tsvangiraijem)", izjavio je Matinenga.

Tsvangirai se povukao iz drugog kruga predsjedničkih izbora u 2008., navodeći kao razlog povlačenja ubistvo tristotinjak svojih pristalica.

Mugabe i Tsvangirai nakon toga bili su prisiljeni da formiraju vladu nacionalnog jedinstva godinu dana kasnije.

Tsvangiraijev Pokret za demokratske promjene saopćio je da će podržati nacrt ustava.

Mugabe je insistirao na novim predsjedničkim izborima u martu, dok Tsvangirai prvo želi reforme koje bi omogućile poštene izbore lišene nasilja.