Sporne subvencije
1

Novi trgovinski spor SAD i Kine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

SRNA
Barack Obama i Hu Jintao
Barack Obama i Hu Jintao
Predsjednik SAD Barack Obama uložit će novu žalbu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Kine zbog njenih navodno ilegalnih subvencija za izvoz automobila i rezervnih dijelova.

Zvaničnik Bijele kuće izjavio je da Kina ovim potezima primorava američke kompanije da sele proizvodnju u inostranstvo.

"Ključni princip o kome je riječ je da Kina mora da igra po pravilima sistema globalne trgovine", rekao je ovaj zvaničnik, a prenosi BBC.

Obama će objaviti akciju protiv Kine u okviru STO tokom posjete američkoj državi Ohajo, u kojoj više od 50.000 ljudi radi u automobilskoj industriji.

Ohajo je jedna od ključnih država za pobjedu na predstojećim predsjedničkim izborima, pošto trijumf u ovoj državi obično predstavlja uvod u ukupnu pobjedu na izborima.

SAD i Kina već vode nekoliko trgovinskih sporova u okviru STO, uključujući izvoz kineskih solarnih ploča i rijetkih ruda.

Obamina administracija tvrdi da su "ilegalne subvencije" dostigle vrijednost od milijardu dolara u periodu od 2009. do 2011. godine.

Američki predsjednik vjeruje da ovakva kineska politika ohrabruje američke kompanije da sele proizvodnju automobila i rezervnih dijelova u Kinu, poslije čaga se ovi proizvodi uvoze u SAD i druge zemlje.

Kina je obećala da će ukinuti subvencije za izvoz kada je primljena u članstvo STO 2001. godine. Obamin protivkandidat, republikanac Mit Romni, optužio je prošle sedmice predsjednika SAD da je previše blag prema Kini.