Svijet
13

Signal u Indijskom okeanu novi trag u potrazi za nestalim avionom

Klix.ba
Australijski koordinatori koji rade na potrazi za nestalim malezijskim avionom saopćili su da je kineski brod u subotu ujutro zabilježio signal frekvencije od 37.5 kHz-a, što bi moglo odgovarati jačini signala crne kutije nestalog aviona.

Šef aviokompanije Marshal Angus Houston nazvao je ovo otkriće u južnom Indijskom okeanu "važnim i ohrabrujućim“. Upozorio je da su ove informacije još uvijek nezvanične.

Britanski ratni brod HMS Echo je na ovom području i dodatno istražuje. Očekuje se da će nove informacije imati u jutarnjim satima u ponedjeljak. Oba broda, HMS Echo i ADV Ocean Shield, imaju tehnologiju koja može otkriti podvodne signale.

Nakon potvrde da je otkriven prvi znak, na konferenciji za medije je potvrđeno da je otkriven i drugi koji je trajao 90 sekundi.

Deseci brodova i aviona su se pridružili potrazi. Operacija je ušla u svoju najintenzivniju fazu budući da će se uskoro istrošiti baterija koja omogućuje emitiranje signala crne kutije, ali još uvijek nema dokaza da je taj signal povezan s nestalim MH370.

Istražitelji upozoravaju da su ovi signali nepouzdani sve dok se ne potvrde navodi istrage.

"Radimo u okeanu i to u vrlo velikom području pretraživanja, i do sada nismo imali naznake da možemo suziti mjesto istrage", rekao je šef aviokompanije Houston Marshal i dodao: 'Uvjeravam vas da ćemo pratiti i iscrpiti svaki vjerodostojan znak koji smo dobili“.

Desetine vojnih aviona i 13 brodova pretražuju područje od oko 2.000 km sjevero-zapadno od australskog grada Pertha. Danas će pretražiti oko 216.000 kilometara kvadratnih.

Australski premijer Tony Abbott je ranije rekao da ima nade, ali da ne mora značiti da su signali koji su otkriveni jučer povezani sa nestalim avionom.

Xinhua je saopćila da je kineski vojni avion uočio nekoliko bijelih plutajućih objekata udaljenih 90 km od mjetsa signala. Let MH370 je nestao na putu iz Kuala Lumpura u Pekingu prije četiri sedmice.