Svijet
0

Novi temperaturni rekord u Moskvi: 33,8 stepeni

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na mjernoj stanici u Moskvi zabilježena je u ponedjeljak rekordna temperatura od 33,8 stepeni Celzijusa, što je za 0,3 stepena više nego 26. jula 1936. godine, javila je agencija Interfax pozivajući se na hidrometeorološke službe Moskve i Moskovske oblasti.

Ovo je sedmi temperaturni rekord za Moskvu. Agencija Itar-Tass podsjeća da je do sada apsolutni rekord dostignut 7. augusta 1920. godine kada je registrirano 36,8 stepeni.

Postepeno slabljenje neuobičajene vrućine u glavnom gradu Rusije može se očekivati do kraja ove sedmice, prognoziraju stručnjaci meteorološkog centra Fobos, prenijela je agencija RIA Novosti.

Istovremeno je rusko ministarstvo za vanredne situacije saopćilo da je u posljednjih mjesec dana veoma povećan broj smrtnih slučajeva na kupalištima, što se prije svega dovodi u vezu s vrućinama.

Na pres-konferenciji u Moskvi predstavnik ovog ministarstva Vadim Serjogin saopćio je da su se tokom protekle sedmice utopile 373 osobe, a od početka godine njih gotovo 3.000, što je manje za 400 u usporedbi s istim periodom lani.

Serjogin je najavio da će nadležno ministarstvo nastaviti provedbu mjera do kraja kupališne sezone za smanjivanje broja žrtava na plažama.