Svijet
0

Novi talas hladnoće na sjeveru Kine

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Sjever Kine priprema se danas za novi hladni talas, dok je snabdijevanje električnom energijom već pod pritiskom, jer je temperatura u Heilongjiangu, provinciji na krajnjem sjeveroistoku, pala na minus 35, saopštila je kineska meteorološka služba.

U Pekingu se očekuje da će se živa u termometru spustiti na minus 15 stepeni, dok je prošle sedmice registrovano minus 16,7 stepeni Celzijusovih, što je najniža temperatura registrovana u glavnom gradu od 1971. godine.

Hladnoća i snijeg u prvim danima nove godine ozbiljno su otežale saobraćaj u pojedinim provincijama i uticale na rast cijene uglja, primarnog resursa za  proizvodnju električne energije u Kini.

List "Bejing News" objavio je da je u sjevernom dijelu zemlje cijena uglja porasla za 15 odsto u odnosu na prošli mjesec.

Povećanje potrošnje električne energije u kombinaciji sa teškoćama u transportu  sirovina dovele su da se u pojedinim regionima uvede racionalizacija potrošnje električne energije.

Između ostalog, privremeno zatvaranje rudnika koje je usledilo iz bezbjednosnih razloga u provinciji Xansi, poznatoj po proizvodnji uglja pogoršalo je situaciju, tvrdi dnevnik "Yangcheng Evening News", koji navodi da je to dovelo do otvaranje crnog tržišta i otvaranje ilegalnih rudnika.

Cijene transporta ovim energentom takođe zavisi od vremenskih uslova.