Svijet
0

Novi svjetski rekorder u računanju: Nisam štreber

Sarajevo-x.com
Foto: News.com
Foto: News.com
Francuz Alexis Lemaire pokazao je svoju neobičnu mentalnu sposobnost izračunavši trinaesti korijen iz broja od 200 cifara za samo 72,4 sekunde. Dvadesetsedmogodišnji Lemaire sebe ne smatra štreberom, o računanju napamet kaže da je jednostavno, a nekada mu mozak tako brzo radi da mora uzimati lijekove.

Alexis Lemaire je uspio izračunati trinaesti korijen iz broja od čak 200 cifara u samo 72,4 sekunde, čime je postigao novi svjetski rekord. Broj iz kojeg je računao korijen je bio tako dug da je preko kompjuterskog monitora išao u 17 redova, izvijestio je News.com.

"Prva brojka je jednostavna i zadnja je jednostavna. One između su vrlo teške", rekao je Lemaire koji je svoje umijeće pokazao u New York-u, u Hall of Science.

"Mislim da većina ljudi može računati poput mene. Mada, ja imam vrlo brz mozak. Nekad, kada brzo računam, moram uzimati lijekove", izjavio je matematičarski genije.

Lemaire je otkrio da može vrlo brzo računati kada je imao 11 godina, ali u školi mu nikada nije išla matematika.

"Nisam nikada bio prvi u razredu po ocjenama. A kada računam, onda to činim poput kompjutera - kada pogriješim, iz toga i naučim", dodao je Lemaire

Lemaire je također rekao kako ima nekoliko rivala u svijetu, ali smatra da niko od njih ne može izračunati 13. korijen iz broja od 200 cifara.

"Oni se zbune već kod broja od 100 cifara", rekao je neskormno.