Svijet
7

Novi sukobi u Ukrajini, poginulo devet osoba

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
U najnovijim sukobima između pripadnika ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine poginulo je devet osoba od čega šest vojnika.

Glasnogovornik Centra za nacionalnu sigurnost Ukrajine Andrey Lisenko potvrdio je da je u napadu separatista ubijeno šest vojnika i tri civila.

Također, prema posljednjim informacijama, u istom oružanom napadu je ranjeno 13 vojnika i tri civila.

Lisenko je dodao da su proruski separatisti, uprkos postignutom primirju, samo tokom posljednja 24 sata 29 puta prekršili primirje.

On napominje kako su napadi izvedeni teškim oružjem u mnogim mjestima, uključujući Debaltsevo, Peski i aerodrom u Donetsku.

Potvrdio je da je aerodrom u Donetsku još uvijek pod kontrolom pripadnika ukrajinskih vojnih snaga te da se još uvijek vode sukobi između ukrajinske vojske i proruskih separatista, zbog čega se mnogi raseljeni stanovnici ne mogu vratiti u svoje domove.

Nasilje u Ukrajini se nastavlja unatoč sporazumu o prekidu vatre koji je 5. septembra potpisan u glavnom gradu Bjelorusije, Minsku. Istočni dijelovi Ukrajine su poprište stalnih sukoba između vladinih snaga Ukrajine s jedne i proruskih separatista s druge strane, a za kršenje prekida vatre međusobno se okrivljuju obje strane.