"Neka odstupi maršal"
0

Novi sukobi u Egiptu, jedna osoba poginula

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Demonstranti koji zahtijevaju odstupanje vojne vlasti sukobili su se s policijom u subotu u blizini egipatske zgrade parlamenta, što je izazvalo sumnju u održavanje parlamentarnih izbora.

Tokom potesta na kairskom trgu Tahrir u noći s petka na subotu poginula je jedna osoba kad je pala pod točkove policijskog automobila, a tri su ranjene nakon što su egipatske snage sigurnosti ponovo pokušale da rastjeraju demonstrante nedaleko od trga.

Do sukoba je došlo kada se jedna grupa demonstranta počela kretati prema zgradi parlamenta da protestuje protiv imenovanja 78-godišnjeg Kemala Ganzurija na mjesto premijera, funkcije koju je obnašao i zavrijeme Hosnije Mubaraka.

"Neka odstupi maršal, neka odstupi", uzvikivala je grupa demonstranata na trgu, koja želi da Muhamed Husein Tantavi, vođa vladajućeg vojnog vijeća, momentalno odstupi s funkcije. Tantavi je imao funkciju ministra odbrane 20 godina za vrijeme Mubarakove vladavine.

Istovremeno, dio trga okupirale su pristalice aktualne vlasti, koji su skandirali u znak podrške vojsci koja upravlja Egiptom od sloma diktature Hosnija Mubaraka.

Ti Egipćani smatraju da je vojska jedini garant stabilnosti zemlje i da treba pričekati s parlamentarnim i predjedničkim izborima. U čast vojnom vodstvu na trgu Tahrir priredili su vatromet, prenijeli su mediji.

Parlamentarni izbori trebalo bi da se održe u ponedjeljak, a predsjednički, kako vlasti obećavaju sredinom sljedeće godine. Oko 100 hiljada Egipćana bez prava glasa iz vremena Mubarakovog režima već je glasalo u egipatskim konzulatima i ambasadama.