Svijet
0

Novi sukobi u Afganistanu

FENA
Nekoliko pobunjenika i civila, među kojima ima djece, poginulo je u petak u istočnom Afganistanu, u raciji koalicijskih snaga i afganistanske vojske i u samoubilačkom bombaškom napadu na jugu zemlje.

Tokom racije u skrovištima talibana u okrugu Vaza Kwa u provinciji Paktika, pobunjenici su napali pripadnike koalicijskih snaga, a u okršaju koji je uslijedio ubijeno je nekoliko talibanskih boraca, ali i civila, među kojima ima žena i djece, kaže se u vojnom saopćenju.

"Tokom pretrage njihovih skrovišta talibani su otvorili vatru i ispalili nekoliko granata na pripadnike afganistanskih i koalicijskih trupa, koji su uzvratili puščanom paljbom i odbranili se," rekao je glasnogovornik međunarodnih snaga u Afganistanu major Chris Belcher.

U saopćenju se dodaje i da su objekti u kojima su se skrivali pobunjenici uništeni, a da je u sukobu ranjeno nekoliko vojnika.

Vojnici su poslije okršaja, pronašli tijela nekoliko muškaraca, jedne žene i jednog djeteta, prenijela je agencija AP.

Vojska je ranije bila saopćila da među žrtvama nema civila i kasnije objavila da će pokrenuti istragu o incidentu optužujući pobunjenike da civile koriste kao živi štit.

U međuvremenu je u provinciji Helmand, na jugu Afganistana, dvoje djece poginulo u napadu bombaša-samoubice na pripadnike afganistanske vojske i NATO-a, među kojima nema žrtava.

Također je na jugu zemlje u eksploziji bombe poginuo jedan britanski vojnik, dok su dvojica povrijeđena. Oni su napadnuti dok su se vraćali iz operacije u blizini Kandahara.