Egipat
0

Novi sukobi policije i demonstranata u Kairu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Egipatskla policija sukobila se danas sa demonstrantima u Kairu i istočnom gradu Suecu nakon što su vlasti saopštile da će zabraniti nove antivladine proteste.

Očevici navode da se nekoliko hiljada ljudi okupilo se u centru glavnog grada, nedaleko od sudskog kompleksa, i ispred zgrade sindikata novinara, sa zahtjevom da predsjednik Hosni Mubarak bude smijenjen.

Policija je tukla demonstrante palicama i upotrijebila suzavac kada su oni pokušali da probiju kordon. Poslije toga okupljeni su gađali policajce kamenjem.

Očevici u Suecu kažu da se oko 2 000 Egipćana okupilo ispred lokalne mrtvačnice, u kojoj se nalazi tijelo jedne od četiri osobe koje su poginule tokom jučerašnjih protesta. Demonstranti su se sukobili sa policijom pri pokušaju da preuzmu tijelo.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je upozorilo da novi protesti neće biti tolerisani i zaprijetilo da će svi učesnici uličnih demonstracija biti krivično gonjeni.

U Egiptu su demonstracija zabranjene zakonom i mogu se održati samo uz dozvolu vlasti, koju opozicija rijetko traži. 

Bijela kuća apelovala je da egipatska Vlada dozvoli održavanje protesta i opisala situaciju kao "značajnu priliku" za tu zemlju.
Šef francuske diplomatije Mišel Alio-Mari izrazila je žaljenje povodom pogibija troje demonstranata i jednog policaca, ali je dodala da treba ohrabriti razvoj demokratije u Egiptu i svim zemljama širom svijeta.