Svijet
0

Novi sukobi na granici Tajlanda i Kambodže

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Tajlandske i kambodžanske snage već četvrdi dan vode borbe zbog sporne pogranične teritorije oko hinduističkog hrama starog 900 godina, dok je Pnom Pen zatražio intervenciju Vijeća sigurnosti UN.

Prema izjavama očevidaca, artiljerijska i mitraljeska vatra i jutros se čula iz pravca hrama sagrađenog u 11. vijeku.

U sukobima 4. i 5. februara poginulo je najmanje pet lica, i ovo su najsmrtonosniji sukobi od 2008. godine, kada je Kambodža pokušala da na Listu svjetskog nasljeđa uvrsti i spornu lokaciju.

Premijer Kambodže Hun Sen pozvao je Vijeće sigurnosti UN da održi vanredni sastanak, optužujući Tajland za "neprestana djela agresije" u kojima su stradali Kambodžani i tokom kojih je urušen jedan od zidova hrama.

Generalni sekretar UN Ban Ki Moon u saopštenju je izrazio "duboku zabrinutost" i pozvao obje strane na prekid vatre i da pronađu dugotrajno rješenje.

Broj poginulih nije tačno utvrđen.

Vlada Kambodže saopštila je da su poginula tri njihova državljana. Tajlandski mediji javili su, pozivajući se na vojne izvore, da je poginulo do 64 stanovnika Kambodže.
Tajlandska vojska saopštila je da su u sukobima poginulu pripadnik oružanih snaga i jedan seljak, te da je najmanje 20 vojnika ranjeno.

Najmanje 2.500 ljudi pobjeglo je iz sela sa tajlandske strane granice, dok je više stotina Kambodžana evakuisano.

Tajland i Kambodža su se i u prošlosti sukobljavali oko hrama izgrađenog u 11. vijeku. Hram je u Kambodži poznat po imenu Preah Vihear, a u Tajlandu Kao Pra. Hram se nalazi na nasipu koji formira prirodnu granicu i već je generacijama izvor tenzija. 

Međunarodni sud pravde donio je odluku 1962. godine da hram pripada Kambodži, ali u odluci nije utvrđeno vlasništvo nad 4,6 kilometara kvadratnih šipražja do ruševina, što ostavlja značajan prostor za spor.