Četvrti dan demonstracija
0

Novi sukobi mladih i policije u Atini i Solunu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Policija je upotrijebila suzavac na desetke mladih demonstranata koji su bacali kamenice i molotovljeve koktele u srijedu u Atini tokom demonstracija pred grčkim parlamentom, izvještava AFP.

Ovi sukobi uslijedili su kada se nekoliko hiljada osoba okupilo na Trgu Sintagma, pred parlamentom, na poziv sindikalnih centrala, koje su proglasile 24-satni opći štrajk u zemlji u znak protesta protiv političke strogosti desničarske vlade Kostasa Karamanlisa.

Na margini tog sindikalnog okupljanja, deseci mladih su se okomili na snage za održavanje reda, skandirajući "ubice", nakon smrti 15-godišnjeg mladića Alexisa Grigoropulosa, koga je u subotu ubio policajac u centralnoj četvrti Atine.

Većina demonstranata napustila je trg oko 14.30 sati, samo je nekoliko mladića ostalo i okomilo se na policajce, vrijeđajući ih i bacajući kamenice na njih, javlja AFP.

Sukobi između mladih i policije također su uslijedili u Solunu, na sjeveru Grčke, na margini demonstracija od oko 2.000 ljudi, među kojima mnogobrojni studenti i učenici, javio je izvor lokalne policije.

Mladi su bacali razne predmete na policiju, a ona je odgovorila upotrebom suzavca. Drugi demonstranti, oko 2.000 komunističkih militanata, također u centru Soluna, mirno su se razišli, javio je isti izvor.

Generalni štrajk sindikata, koji protestuju protiv vladine ekonomske politike, prijeti da paralizira život u Grčkoj. Zračni saobraćaj na atinskom aerodromu je obustavljen, a javni saobraćaj širom zemlje je paraliziran. Sindikati su odbacili apel premijera Kostasa Karamanlisa da odustanu od namjere da tokom štrajka održe i protestni miting.

Karamanlis je u utorak, zbog nereda koji potresaju zemlju od subote, održao niz sastanaka sa grčkim predsjednikom i predstavnicima opozicije. Na sastanku, po svemu sudeći, nije postignut konsenzus o tome kako u zemlji ponovo uspostaviti red i mir. Lider grčkih socijalista - koji su najveća opoziciona stranka - Jorgos Papandreu, traži od vlade da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore.

On aktuelnu vladu, između ostalog, optužuje da je umiješana u korupciju i da je Grčku uvela u ekonomsku krizu i prije nego što je počela globalna kriza čije posledice osjeća najveći dio svijeta.

Ljevica je, prema riječima BBC-evog dopisnika, riješena da Karamanlisovu Novu demokratiju otjera sa vlasti. Ankete ukazuju da bi u slučaju vanrednih izbora Papandreuovi socijalisti osvojili nekoliko postotaka glasova više od Nove demokratije.