Svijet
0

Novi strateški značaj dogovora Rusije i Ukrajine oko zemnog gasa

FENA
Zemni gas se dugo godina smatrao neprijatnim pratiocem proizvodnje nafte i uglavnom bi bivao spaljen na samom naftnom polju. Međutim, spor između Rusije i Ukrajine, koji je jučer riješen uz veliki međunarodni pritisak, pokazao je novi strateški značaj gasa, piše Financial Times u četvrtak.

Potrošnja ovog energenta posljednjih godina stalno raste, a kompanije poput Royal Dutch Shella vjeruju da će potrošnja zemnog gasa u narednih petnaest godina rasti za tri posto godišnje.

Jedan od novonastalih problema, objašnjava Times, jeste što je koridor kroz koji prolaze gasovodi postao politički isparcelisan.

Činjenica da su Rusija i Ukrajina tako brzo postigle dogovor pokazuje koliko su blisko povezani interesi proizvođača i potrošača zemnog gasa, piše Financial Times.

I Times piše o dogovoru Rusije i Ukrajine, ali se osvrće i na utjecaj koji će kriza s gasom imati na ugled bivšeg njemačkog kancelara Schroedera.

Gerhard Schroeder vjerovatno se nadao da će kao predsjednik podružnice Gazproma najbolje moći iskoristiti svoje prijateljstvo s ruskim predsjednikom Putinom i iz pozadine dalje unapređivati rusko-njemačko savezništvo.

Kao nadzorni šef njemačko-ruskog konzorcija za izgradnju gasovoda ispod Baltičkog mora, Schroeder se nalazi na čelu projekta koji je uvijek bio kontroverzan, ali koji je postao deset puta kontroverzniji poslije prijetnji Rusije da će prekinuti isporuke zemnog gasa Ukrajini.

Times piše kako se sada i njemačka štampa okrenula protiv bivšeg njemačkog kancelara i prenosi pisanje visokotiražnog Bilda da će Schroederova godišnja plata iznositi milion eura.