Svijet
0

Novi START stupio na snagu

FENA
Sergej Lavrov i Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Sergej Lavrov i Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Novi Sporazum o smanjenju nuklearnog arsenala (START) stupio je u subotu na snagu nakon što su šefovi diplomacija Rusije i SAD-a, Sergej Lavrov i Hillary Clinton, razmijenili ratifikacijske dokumente na marginama 47. konferencije o sigurnosti koja se održava u Muenchenu.

Sporazum su 8. aprila prošle godine u Pragu potpisali predsjednici Rusije i SAD-a, Dmitrij Medvedev i Barack Obama. Taj čin označen je kao možda najznačajniji korak u najavljenom novom poglavlju u odnosima između Moskve i Washingtona koji su podignuti na viši nivo, čiji su vjesnici bili upravo Lavrov i Clinton.

Clinton je uoči ceremonije razmjene dokumenata izjavila da je ovaj sporazum još jedan primjer suradnje koja je u interesima svih. Ona je dodala da Washington razgovara s Moskvom i o mogućnostima suradnje na onim pitanjima koja se tiču njihove zajedničke sigurnosti i očuvanja strateške stabilnosti.

Prema njenim riječima, među temama razgovora su zajedničke analize, manevri i razmjena podataka koji bi mogli da formiraju temelje za zajednički raketni obrambeni sustav. Clinton je dodala da će s Lavrovom razgovarati i o drugim pitanjima kontrole naoružanja, uključujući nestrateško i nerazmješteno nuklearno oružje i obnavljanje i modernizaciju režima konvencionalnih snaga.

Lavrov je novi START nazvao "rezultatom shvaćanja da je jednostrani pristup sigurnosti kontraproduktivan". "Sporazum koji danas stupa na snagu pridonijet će međunarodnoj stabilnosti", ocijenio je Lavrov.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je stupanje na snagu START-a kao "povijesnu i političku prekretnicu na putu ka zajedničkom cilju - svijetu bez nuklearnog naoružanja".

Novim sporazumom predviđeno da se nuklearni arsenal dviju zemalja smanji približno za trećinu. To znači da se do 1.550 smanji ukupan broj nuklearnih punjenja tokom sedam godina od stupanja na snagu i da se više nego dvostruko (do 800) smanji gornji nivo instaliranih i neinstaliranih nosača bojevih glava.

U okviru dokumenta, u pravno obavezujućoj formi, utvrđena je uzajamna povezanost strateškoga ofanzivnog i strateškog obrambenog naoružanja, a pri njegovom potpisivanju ruska strana je dodala posebnu izjavu o mogućnosti istupanja iz sporazuma ukoliko obim sustava proturaketne obrane SAD-a stvori prijetnju po nacionalne interese Rusije.

Novi desetogodišnji sporazum zamijenit će START 1 od 31. jula 1991. godine, koji je istekao decembra 2009. godine.

Predsjednici SAD-a i Rusije ratifikacijske su dokumente potpisali ovih dana - Obama prije dva dana, a Medvedev 28. januara, a tome je prethodila ratifikacija u američkom Kongresu i ruskom parlamentu.

Američki Senat ratificirao je novi START 22. decembra, i tom prilikom dodano je i nekoliko amandmana rezoluciji o ratifikaciji, uključujući zahtjev za izgradnju američke globalne proturaketne obrane.

Ruska Duma ratificirala je sporazum 25. januara, a Vijeće Federacije dan kasnije, prenio je Tanjug.

Ruski zastupnici su usvojili i dopunu prema kojoj Moskva ima pravo napustiti sporazum ako SAD, neka druga država ili skupina država poveća strateško ofanzivno naoružanje, kao i ako bi bila instalirana naoružanja koja ometaju funkcioniranje ruskog sustava upozoravanja od raketnog napada.

Usvojene dopune jačaju povezanost PRO i START-a, što se kosi sa stavom američkog Senata, koji je u svojoj dopuni ukazao da SAD i u budućnosti namjerava razvijati svoj sustav PRO.

Potpisivanju START-a u Pragu prošle godine prethodili su gotovo jednogodišnji pregovori koje su Medvedev i Obama dogovorili prilikom njihovog prvog susreta u Londonu aprila 2009. godine. Rad na tekstu novog sporazuma trajao je od jula 2009. godine i obuhvatio 10 krugova pregovora u Ženevi.

Prag je odabran za ceremoniju potpisivanja prije svega zato što je baš u njemu početkom aprila 2009. godine Obama u svom govoru Evropljanima ispred zamka Hradčani najavio svoju viziju svijeta bez nuklearnog oružja.