Svijet
0

Novi snimak otkrio šta se događalo prije ubistva nenaoružanog Afroamerikanca

Klix.ba
Vlasti u Sjevernoj Karolini su objavile snimak kamere postavljene u automobilu koja je zabilježila šta se događalo do pucnjave i trenutka kada je policajac ubio nenaoružanog Afroamerikanca Waltera Scotta.

Snimak koji je objavljen na internetu snimila je kamera policijskog automobila, kojim je upravljao Michael Slager. Na snimku se vidi kako policajac zaustavlja Scotta, potom mu prilazi i razgovara s njim. Scott je rekao da nema polisu osiguranja jer je u procesu kupovine automobila, a Slager se potom vratio u svoj policijski automobil. Scott je nakratko izašao iz automobila, a policajac mu je rekao da se vrati gdje je bio. Međutim, zaustavljeni muškarac je ponovo izašao iz automobila i počeo bježati. U videu se vidi i suvozač u Scottovom automobilu. Njegov identitet nije otkriven, ali se zna da je uhapšen i prebačen na stražnje sjedište policijskog automobila.

Advokat porodice Scott Chris Stewart je za CNN izjavio da je suvozač bio Walterov prijatelj i kolega, a njegovo ime nije otkriveno. Kada je upitan zašto je Scott trčao, drugi porodični advokat Justin Bamberg je rekao da je bio zabrinut da se radi o problemima s alimentacijom. Scott je zaostajao s plaćanjem alimentacije, a dug je iznosio 18.104 dolara.

Za Scottom je bila raspisana potjernica zbog neplaćanja alimentacije. Ipak, advokat Bamberg tvrdi da novi snimak ne mijenja ono što se dogodilo.

"Snimak kamere iz automobila ne mijenja činjenicu da je policajac pucao i ubio Scotta. Upotreba oružja je bila potpuno neopravdana. To je ključna tačka istrage i tužbe", izjavio je Bamberg.