Svijet
0

Novi slučajevi silovanja u Indiji

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Indijska policija uhapsila je muškarca koji je pokušao da siluje 22-godišnju djevojku u njenom domu u New Delhiju, saopćile su u srijedu vlasti.

"Osumnjičeni je u ponedjeljak navečer pokušao da siluje djevojku i kad mu se ona suprotstavila, on je stavio metalnu šipku u njena usta", rekao je za AFP policijski zvaničnik Adžaj Čaudri koji radi na ovom slučaju.

"Uhapsili smo osumnjičenog, a registrovali smo napad i ubistvo", dodao je on.

Žrtva je podvrgnuta operaciji i sad je u stabilnom stanju, ali je pretrpjela ozbiljne povrede u usnoj duplji i ima modrice po cijelom vratu, naveo je policijski inspektor.

Policija je saopćila da je osumnjičeni zvonio na vrata kuće, lažno se predstavljajući da naplaćuje račun za utrošenu struju i, kada se uvjerio da je sama, pokušao je da je siluje.

Kako prenose lokalni mediji, ovo nije usamljen slučaj, jer u sjevernoj državi Utarkand došlo do novog seksualnog napada jedne bande u kome je 22-godišnjoj djevojci povrijeđena materica.

Djevojku su silovala trojica muškaraca na jednoj rođendanskoj zabavi pošto su prethodno stavili drogu u njeno piće.

"Provodimo neophodne forenzičke testove i prikupljamo uzorke DNK tako da okrivljeni nisu pošteđeni", prenosi list Hindustan Times riječi visokog policijskog zvaničnika Sandžaja Gundžuala.

Novi slučajevi silovanja uslijedili su samo nekoliko sedmica pošto je javnost u Indiji ustala na noge zbog silovanja 23-godišnje Indijke koja je od posljedice zadobijenih povreda umrla poslije dvije sedmice.

To silovanje je bacilo novo svjetlo na položaj žena i neadekvatno postupanje pravosuđa i policije na zaštiti žrtava seksualnih napada.

U Indiji je 2011. registrovano 24.206 slučajeva silovanja, ali aktivisti za ljudska prava navode da je riječ o samo djeliću od stvarne brojke jer žene ne prijavljuju silovanja zbog straha da će biti osramoćene.