Svijet
0

Novi skup neonacista u Vojvodini?

FENA
Poslije prošlotjednog okupljanja u Pragu te u Novom Sadu, prije mjesec dana, pristaše neonacističke ideologije namjeravaju se u subotu okupiti u Subotici, na koncertu triju mađarskih rock bendova, objavili su u utorak vojvođanski mediji.

Koncert bi trebao biti održan povodom godišnjice revolucije u Mađarskoj 1956. godine, a organizira ga "Omladinski pokret 64 županije", koji je srbijanski MUP ranije označio kao ekstremističku organizaciju koja se zalaže za obnovu "Velike Mađarske" i da je kao takva prijetnja sigurnosti građana i stabilnosti Srbije.

Internetske stranice triju mađarskih skupina, "Tajni otpor", "Mobi Dick" i "Trešnje bez koštica", sadrže tekstove i simbole koji propagiraju nacionalističke, neonacističke i desničarske ideje, navodi se u vojvođanskim medijima.

Koordinator Omladinskog pokreta Laszlo Rokus izjavio je za "Građanski list" da je točno da su nastupi tih bendova jače obojeni nacionalizmom, ali tvrdi da "to nema veze s neonacizmom i fašizmom, kako se to sad želi prikazati".

Zabranu ovoga skupa zatražila Inicijativa nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina", koja je policiju pozvala na "primjenu zakona" kako bi zaustavilo bujanje ekstremizma u Srbiji.

Reagirao je i gradonačelnik Subotice, koji je izjavio da će s policijom razmotriti treba li takav skup dobiti dozvolu za održavanje i istaknuo da pod svaku cijenu treba izbjeći moguće nasilje u gradu poznatom po toleranciji i suživotu.

Vlasnik prostora u kojemu se trebao održati koncert i tribina odbio je izdati dvoranu za korištenje tako da još uvijek traju nagađanja hoće li okupljanje članova ekstremističke organizacije i neonacističkih bendova biti održano ili ne.