Iz reda Kristove legije
61

Novi skandal u Vatikanu, utjecajni američki svećenik ima dijete

FENA
Thomas Williams
Thomas Williams
Čelnik utjecajnog svećeničkog reda Kristove legije priznao je u utorak da je zataškavao istinu da jedan od njenih najutjecajnijih svećenika ima dijete i najavio istragu protiv članova toga konzervativnog svećeničkog reda o svim ranijim optužbama za seksualno zlostavljanje.

Meksički svećenik Alvaro Corcuera obavijestio je pismom sve članove Legije da je i prije nego što je došao na njeno čelo 2005. bio upoznat s tim da američki svećenik i pisac Thomas Williams ima dijete.

On je naveo da je čuo glasine o postojanju tog djeteta prije nego što je došao na čelo tog svećeničkog reda, ali je povjerovao Williamsu kad mu je rekao da one nisu istinite, prenio je AP.

Corcuera je priznao da i nakon što je ustanovio da američki svećenik ima dijete nije ništa učinio kako bi mu onemogućio da drži seminare i propovijedi na temu etičkih pitanja, između ostalog, i na televiziji, u okviru mnogobrojnih angažmana povodom 14 knjiga koje je napisao, uključujući i 'Kako razlikovati dobro od lošeg: Kršćanski vodič savjesti'.

Williams je prošle sedmice priznao da ima dijete nakon što je AP prvi suočio Legiju s tom činjenicom.

On je u danas dostavljenom pismu toj agenciji naveo da se usprotivio 'ohrabrenjima svojih nadređenih da se pritaji nakon što su bili upoznati s optužbama'.

"Bio sam lakomislen kada sam smatrao da sam taj grijeh ostavio u prošlosti i da se mogu iskupiti za ono što sam učinio loše. Bila je to pogrešna procjena i još jedna stvar za koju vas moram zamoliti za oprost“, napisao je Williams, ali nije otkrio ime majke svoga djeteta. Nije rekao ni je li uzdržavao dijete i je li na neki drugi način bio uključen u djetetov život. Legija je pak izvijestila da je dijete 'zbrinuto', ne navodeći više detalja.

Ovo otkriće je još više narušilo kredibilitet Legije, posebno nakon što se 2009. saznalo da je njen osnivač Meksikanac Marcial Maciel godinama seksualno zlostavljao polaznike seminara te imao troje djece s dvjema ženama.

Maciel, koji je osnovao ovaj red 1941., važio je za kultnu ličnost među sljedbenicima i članovima Kristovih legionara usprkos glasinama o seksualnom zlostavljanju. Iako se još pedesetih godina prošlog stoljeća znalo za Macielov dvostruki život i zločine koje je činio, Vatikan mu je omogućio da uživa u svim blagodatima funkcije koju je obavljao sve do 2006., kad ga je Sveta Stolica konačno uklonila s tog položaja. Maciel je umro 2008. u 87. godini života.

Vatikan je 11. maja saopćio da vodi istragu protiv sedam članova Kristovih legionara zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika, dok je njen direktor Corcuera danas saopćio da su dvije optužbe odbačene, a da se za preostalih pet vodi istraga.

On je najavio da će Legija ispitati sve optužbe iz prošlosti kako bi utvrdila da li su ti slučajevi valjano ispitani. Žrtve zlostavljanja Kristovih legionara tvrde da je riječ o velikom broju zataškavanih slučajeva svećenika koji su učestvovali u seksualnom zlostavljanju, a s kojima su najviši dužnosnici tog reda bili upoznati.