Svijet
10

Novi skandal u Obaminom obezbjeđenju: Naoružana osoba bila u liftu s predsjednikom

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Dok u SAD traju rasprave o prospustima u obezbjeđenju Bijele kuće, američki mediji su prenijeli još jedan skandal. Predsjednik Barack Obama je, tokom boravka u Atlanti, 16. septembra u liftu bio s naoružanim licem.

Američki listovi "The Washington Examiner" i "The Washington Post" objavili su informaciju u kojoj se navodi da se američki predsjednik Barack Obama 16. septembra našao u liftu s naoružanom osobom. Obama je u Atlanti boravio u posjeti Federalnom centru za sprječavanje i kontrolu bolesti, gdje je razgovarao o mogućnosti širenja ebole.

Ističe se da se jedan uposlenik privatne osiguravajuće kuće čudno ponašao te da je to skrenulo pažnju agenata čija je dužnost osiguravanje predsjednika. Pomenuto lice je unatoč upozorenjima nastavilo snimati Obamu. Kada je Obama napustio lift ta osoba je privedena, a kod nje je pronađeno i oružje, što se nikako nije smjelo desiti. 

Od ljudi koji osiguravaju predsjednika samo je agentima tajne službe dozvoljeno posjedovanje oružja. Nakon saslušanja, sporna osoba je odmah dobila otkaz u firmi u kojoj je bila angažovana.

Predsjednik nižeg komiteta za tajnu službu u Predstavničkom domu Jason Chaffetz oštro je kritikovao još jedan propust predsjednikovog obezbjeđenja. On je istakao da je naoružana osoba u liftu, ranije bila tri puta osuđivana zbog napada i tuča.

"Naoružana osoba koja iza sebe ima tri presude ulazi u lift s predsjednikom i tajna služba tu osobu nikako ne kontroliše. Život predsjednika je bio ugrožen. Da je ta osoba kojim slučajem povukla pištolj, danas bismo živjeli u potpuno drugačijoj zemlji", kazao je Chaffetz.

Podsjećamo, 19. septembra ove godine, Omar Gonzalez uspio je preskočiti ogradu Bijele kuće, pretrčati travnjak, a potom čak i ući u objekat, savladavši jednog agenta. Nakon što su ga savladali, agenti su otkrili da je Gonzalez kod sebe imao nož. Pokrenuta je istraga o tom propustu u obezbjeđenju.