Svijet
0

Novi šef MMF-a bit će izabran do 30. juna

FENA
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AP)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AP)
Međunarodni monetarni fond saopćio je da će od 23. maja do 10. juna primati nominacije za novog direktora, a da se završna odluka o tome ko će na tome položaju zamijeniti Dominiquea Straussa-Kahna očekuje do 30. juna.

"Sa zadovoljstvom objavljujem da je Izvršni odbor MMF-a usvojio proceduru koja omogućuje da izbor sljedećeg direktora bude otvoren, zasnovan na zaslugama i transparentan", navodi se u saopćenju i ističe kako je cilj da se direktor izabere konsenzusom, a proces selekcije završi do kraja sljedećeg mjeseca, javio je AFP.

Položaj direktora MMF-a ostao je upražnjen nakon što je Strauss-Kahn podnio ostavku u srijedu. On je uhapšen u subotu 14. maja na njujorškom aerodromu zbog optužbi za pokušaj silovanja sobarice njujorškog hotela Sofitel.

Bivši izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn pušten je uz kauciju od milion dolara da se od optužbi brani iz kućnog pritvora.

On je kasno u petak stigao u zgradu u New Yorku gdje će biti u kućnom pritvoru nakon što je izašao iz zatvora na otoku Rikers, gdje je proveo četiri noći, saopćila je policija.

Zgrada se nalazi u južnom dijelu Broadwaya u blizini mjesta gdje su se nalazili tornjevi Svjetskog trgovinskog centra i bit će pod stalnom prismotrom, navodi francuska agencija.

Prema strogim uvjetima kaucije Strauss-Kahn će biti stavljen u 24-satni kućni pritvor, s elektronskim nadgledanjem i stalno mora imati jednog naoružanog čuvara kojega će sam plaćati.

Bivši šef MMF-a bi pred sudom trebalo da se pojavi 6. juna, kada će se i službeno očitovati o optužbama koje su protiv njega podignute.