Deutsche Welle
0

'Novi šef CIA-e je apsolutni laik'

FENA
Novi američki predsjednik Barack Obama izabrao je za novog direktora Centralne obavještajne agencije bivšeg šefa kabineta u administraciji predsjednika Billa Clintona, Leona Panetu, što je za mnoge krajnje iznenađujuća odluka.

Imenovanje Leona Panete za novog šefa CIA-e prva je odluka Baracka Obame koja je izazvala polemike. Naime, sedamdesetogodišnji Paneta apsolutni je laik kada su tajne službe u pitanju. Sumnjičavi su mnogi poslanici, i demokrati i republikanci, a povodom tih sumnji budući šef CIA-e mirno kaže: „Ipak sam četrdeset godina radio u raznim javnim službama, na različitim nivoima.“

Paneta podsjeća da je bio kongresmen, šef štaba Bijele kuće u vrijeme Billa Clintona, a u vremenima krize, kao što su ova, čovjek mora biti spreman na nove izazove.

Protivnici priznaju da je Paneta politički profesionalac, ali utjecajni senator Cristof Bond, naprimjer, smatra da je klasična greška imenovati laika na čelo najveće obavještajne službe svijeta u vrijeme borbe protiv terorizma. Bond je najavio da će prilikom predstojećeg saslušanja u Kongresu Paneta biti na velikom i teškom ispitu, prenio je Deutsche Welle.

Obaminom odlukom razočarana je i Diana Feinstein, buduća predsjednica senatskog Odbora za tajne službe i reporter televizije ABC koji je razgovarao s njom kaže: „Bila je nezadovoljna što je Obama unaprijed nije obavijestio o imenovanju i nije imenovao nekog od mnogobrojnih profesionalaca iz CIA-e.“

Međutim, novi predsjednik i njegov tim željeli su da izbjegnu upravo to. Izborom Panete Obama upućuje poruku da su prošla Bushova vremena u kojima je CIA mučila zatočenike i osumnjičene za terorizam prebacivala na tajna mjesta, maltretirala ih i godinama držala u zatočeništvu bez optužnice. U skladu s takvim pristupom dolazi autsajder, neko ko podjednako ozbiljno uzima prijetnju od terorističkog napada i zaštitu prava građana. Paneta kratko kaže: „Potreban je neko ko je iskusan i ko poznaje svijet“.

To je moto budućeg šefa CIA-e i oba uvjeta Leon Paneta ispunjava. Zato ga Barack Obama i želi za novog šefa Centralne obaveštajne agencije uprkos svim političkim otporima.