Francuska
0

Novi Sarkozijev avion nazvan po suprugi Karli

FENA
Novi Falcon 7X francuskog predsjednika Nikole Sarkozija nazvan je "Carla One" u čast prve dame Francuske, Karle Bruni, piše na svom online izdanju časopis "Point".

Luksuznu letjelicu, elegantnih linija isporučila je početkom mjeseca avio kompanija Daso u vojnu bazu Vilakuble, nadomak Pariza, gde se čuva u hangaru daleko od očiju javnosti. Stručni časopis "Air & Cosmos" objavio je, međutim, ekskluzivne fotografije novog predsjedničkog aviona koje sada kruže Internetom.

Leteći dragulj, kome su kumovali francuski vojni piloti, koji se ovih dana obučavaju na njegovim komandama, koštao je 50 miliona eura. Avion je blindiran, ima tri reaktora, non-stop let od 11.000 kilometara, a održavanje je gotovo u cjelosti robotizirano. Letilica posjeduje i nekoliko dodatnih karakteristika koje se zasad drže u strogoj tajnosti, po nalogu iz Jelisejske palate.

Flota francuskog predsjednika uskoro će biti proširena i famoznim Airbusom A330-200 koji je veći od bilo kog aviona nekog evropskog lidera - ali ipak manji od Boinga 747-200, američkog predsjednika Baraka Obame, poznatijeg kao "Air Force One", prenosi Tanjug.