Svijet
0

Novi razgovori Irana i šest velikih sila prije kraja oktobra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iran i šest velikih sila dogovorili su se u četvrtak o novom krugu razgovora prije kraja oktobra, objavila je iranska državna televizija na engleskom jeziku Press TV.

"Učesnici su odlučili da organiziraju novi krug razgovora između Saida Jalilija i Javiera Solane, kao i predstavnika šest zemalja krajem oktobra", javila je zvanična agencija Irna, pozivajući se na izvor blizak pregovorima, prenio je AFP.

Šest velikih sila - Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka - Javier Solana i glavni iranski pregovarač o nuklearnom pitanju Said Jalili razgovarali su u četvrtak u Ženevi nakon 14 mjeseci prekida.

Jalili je tom prilikom upozorio predstavnike šestorke da Islamska Republika neće nikada odustati od svojih "apsolutnih prava" u okviru nuklearnog programa, javila je iranska novinska agencija Isna.

Iranski pregovarač je objasnio do u detalje paket prijedloga svoje zemlje koji vodi računa o ekonomskim, sigurnosnim i političkim aspektima.

Said Jalili je potvrdio kako svijet treba da bude denukleariziran s vojnog stajališta i pozvao na utvrđivanje strategija s kojim bi se to postiglo, javila je Isna.

Kako ništa iz sadržaja razgovora održanih u četvrtak još nije procurilo u javnost, agencije kao prvu vijest navode bilateralni susret američkoga državnog podtajnika Nicholasa Burnsa i glavnog iranskog pregovarača Saida Jalilija.

To je prvi direktni sastanak nekoga iranskog i američkog diplomata na tako visokoj razini u 30 godina. Na sličnim pregovorima prošle godine, u vrijeme dok je u Washingtonu još stolovala vlada Georgea W. Busha, Burns je odbio razgovor i rukovanje s Jalilijem.

Teheran je uoči sastanka u Ženevi poručio da je spreman razgovarati o općim temama, poput sporazuma o neširenju nuklearnog oružja ili reformi UN-a, ali da ne namjerava razgovarati o svom vlastitom nuklearnom programu, insistirajući da ima "pravo" na tu tehnologiju.

No, kako javlja Reuters pozivajući se na zapadnog diplomata, ta se tema ipak pojavila već u uvodnoj izjavi glavnog iranskog pregovarača na sastanku. Spomenut je tek nedavno otkriveni nuklearni pogon u Komu.

Zapadne zemlje žele da Iran dopusti hitan pregled toga pogona te pristup dokumentima i zaposlenicima. Iran je već objavio da je sklon pristati na to.

U Washingtonu su američki dužnosnici prije sastanka objavili da SAD neće Iranu prijetiti novim sankcijama na jednodnevnim razgovorima u Švicarskoj, svjestan da je riječ o teškoj temi koja vjerojatno zahtijeva više sastanaka, ali ni da će trpjeti "beskrajne razgovore samo razgovora radi", rekao je diplomat.

Washington je stoga naznačio da priprema "niz područja" u kojima bi se mogle nastaviti sankcije protiv Irana nastavi li se oglušivati o pozive Zapada da svoje nuklearne aktivnosti učini potpuno transparentnima.