Svijet
1

Novi ratni brod američke mornarice je ranjiv na hakerske napade

Klix.ba
Kompjuterska mreža na najnovijem ratnom brodu američke mornarice je pokazala slabosti tokom testova vezanih za hakerske napade, ali problemi nisu dovoljno ozbiljni da spriječe osmomjesečni boravak broda u Singapuru.

Tehnički tim mornarice je pronašao nekoliko slabosti mreže broda USS Freedom prilikom pokušaja hakovanja. Brod je napravljen u projektu kompanije Littoral Combat Ship vrijednom 37 milijardi dolara.

USS Freedom je stigao u Singapur prošle sedmice, gdje će ostati osam mjeseci. Njegov proizvođač se nada da će prisustvo broda stimulisati potražnju za agilnim i brzim brodovima u aziji.

Cybersigurnost je jedan od najvećih problema za mornaricu, koja se mnogo oslanja na komunikacije i satelitske mreže u korištenju svojih oružja i procjene situacije.

Glasnogovornica ministarsta ovbrane Jennifer Elzea je rekla da su podaci o rezultatu testova tehničkog tima strogo povjerljivi.

Glasnogovornik Lockheada, Keith Little, rekao je da je ova kompanija sarađivala s mornaricom tokom razvoja broda kako bi njegova kompjuterska mreža bila sigurna.

Mornarica planira kupovinu 52 nova ratna broda u budućnosti, koji su dizajnirani tako da se mogu koristiti u plitkim vodama blizu obale.

Prvi zadatak USS Freedoma je bio u Karipskom moru 2010. godine, gdje je brod učestvovao u operaciji u kojoj je zaplijenjeno pet tona kokaina.