Svijet
0

Novi protesti u Afganistanu protiv danskih karikatura, holandskog filma i izraelskih napada

FENA
Oko 5.000 Afganistanaca u srijedu je protestovalo protiv ponovnog objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda u danskim novinama i izraelskih napada na pojas Gaze u kojima su ubijeni brojni Palestinci.

U protestu, najvećem u posljednjim danima u Afganistanu, također se poziva muslimanski svijet da pruži oružanu i novčanu pomoć Palestincima u borbi protiv Izraela i osuđuju se planovi holandskog desničarskog političara da objavi film protiv Kur'ana, javio je Reuters.

Marširajući ulicama Pul-i-Alama, prijestonioce pokrajine Logar, demonstranti, među kojima su bili studenti i vjerske ličnosti, palili su danske i holandske zastave i cijepali su lutke s likom pape Benedikta XVI.

Kao i u ranijih nekoliko protesta, demonstranti su zahtijevali povlačenje holandskih i danskoih vojnika koji služe pod NATO-vom komandom u Afganistanu.

"Muslimani nemaju više tolerancije. Vlada bi trebala prekinuti veze s Danskom i Holandijom i protjerati njihove snage iz Afganistana", navodi se u rezoluciji koju su usvojili demonstranti.

"Onima koji stoje iza karikature i filma mora se suditi, a ako se ne sudi mi, narod Logara, spremni smo na svaku akciju", navodi se u rezoluciji, aludirajući na afganistanske ratove protiv britanskih osvajača u 19. stoljeću i sovjetske okupacije u 1980-im.