Svijet
0

Novi protesti Tibetanaca u Sichuanu, osam mrtvih

FENA
Najmanje osam ljudi je poginulo u protestima na jugozapadu Kine, poslije sukoba sa policijom, u kojima je, kako javljaju kineski državni mediji, jedan policajac teže ranjen.

Policija je otvorila vatru na mještane i budističke monahe, koji su protestirali zbog hapšenja monaha iz manastira Tongkor u okrugu Dongu, gdje žive etnički Tibetanci, u provinciji Sichuan, saopćila je Međunarodna kampanja za Tibet.

Monasi su uhapšeni pošto je policija obavila pretres manastira u potrazi za slikama dalaj lame, navodi Reuters.

Kineska državna agencija Xinhua je u svom biltenu na engleskom jeziku izvjestila da je u jurišu demonstranta na vladinu zgradu teško ranjen jedan policajac i da je policija bila prinuđena da puca u zrak kako bi zaustavila nasilje.

Istu informaciju objavio je danas kineski list "China Daily" , dok drugi mediji na kineskom nisu pisali o tom incidentu.

Antikineski protesti na Tibetu počeli su 10. marta, na 49. godišnjicu neuspjele pobune protiv kineske vlasti, a četiri dana kasnije eskalirali su u nerede.

Zvanični Peking je naveo da je u nemirima u Lhasi život izgubilo 19 ljudi, dok tibetanska vlada u egzilu tvrdi da je poginulo najmanje 140 osoba.