Svijet
0

Novi prijedlog u današnjim pregovorima o statusu Kosova?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodna posrednička "trojka" sastaje se u ponedjeljak kako bi razmotrila novi prijedlog statusa Kosova, uoči nastavka pregovora Beograda i Prištine 5. novembra, javili su mediji u Beogradu.

Očekuje se, kako se navodi, da će na sastanku biti riječi o prijedlogu rješenja za budući status pokrajine po ugledu na sporazum dvije Njemačke iz 1972. godine, javili su beogradski mediji, prenosi BBC.

U tom dokumentu, kako se navodi, dvije Njemačke su se dogovorile da razvijaju dobrosusjedske odnose, bez prijetnji i upotrebe sile, a polazeći od istorijskih činjenica i bez predrasuda prema različitim stavovima u vezi s nacionalnim pitanjima. Priznati su i nepromjenjivost diplomatskog statusa i granica, što je otvorilo put da Zapad prizna Istočnu Njemačku.

Portparol Vlade Kosova, prenose beogradski mediji, ponovio je dobro poznat stav Prištine da oko nezavisnosti neće pregovarati, bez obzira na pritiske.

U Prištini je medijma rečeno da nema informacije da "trojka" priprema novi plan, iako su se takve informacije pojavile u javnim glasilima.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić je, u međuvremenu, u San Franciscu, na konvenciji Kongresa srpskog ujedinjenja, rekao da budući status Kosova i Metohije "predstavlja izazov na putu Srbije ka bezbjednoj i naprednoj budućnosti".

On je rekao da to pitanje "prijeti da poništi sve što je Srbija postigla u godinama otkad je obnovila demokratiju".

Istovremeno, kosovski mediji su javili da je lider partije Ora, Veton Surroi, rekao da pokrajina treba da proglasi nezavisnost "prije Božića po Gregorijanskom kalendaru".

Surroi, koji je član pregovaračkog tima Prištine, to je, kako prenose mediji u Prištini, rekao na međunarodnoj konferenciji Trilateralne komisije u Beču u subotu.

"Došli smo u fazu kada smo umorni od pregovora i kada treba da donesemo odluke", rekao je on.

Sastanku su, kako se navodi, prisustvovali su član trojke za Kosovo Wolfgang Ischinger, bivši ministar vanjskih poslova SCG Goran Svilanović i novinar i stručnjak za pitanja Balkana Tim Juddah.

Trilateralna komisija je organizacija koju je 1973. osnovao David Rockefeler s ciljem proširenja saradnje između SAD, Evrope i Japana.