Svijet
0

Novi predsjednik Rajoelina proglasio kraj diktature

FENA
Novi madagaskarski predsjednik Andry Rajoelina proglasio je u subotu "kraj diktature" i obećao međunarodnoj zajednici da će "provoditi zakone dobrog upravljanja", u svom prvom govoru nakon polaganja zakletve.

"Danas proglašavamo kraj diktature, prevara u vođenju državnim poslovima, laži i lažnih obećanja i jednoumlja koje je godinama gušilo madagaskarski politički život", rekao je Rajoelina u govoru pred 40.000 ljudi okupljenih na stadionu Antananarive.

Obraćajući se međunarodnoj zajednici, koja je smatrala da je izvršen državni puč preuzimanjem vlasti nakon prisilne ostavke predsjednika Marca Ravalomanana, on je obećao da će poštivati zakone dobrog upravljanja.

"Svim narodima i vladama prijateljskih zemalja, partnerima i donatorima, koji danas gledaju, znajte da je Madagaskar prijatelj svake nacije i svih građana svijeta, znajte da želimo da promijenimo način upravljanja našom zemljom i odlučni smo da provodimo principe i zakone dobroga upravljanja", rekao je on.

Rajoelina, predsjednik 'Visoke prijelazne vlasti' nešto ranije je položio zakletvu.

On je precizirao da je glavni zadatak tokom prijelazne vlade da za 24 mjeseca, maksimalno, izradi novi ustav, izborni zakon s uspostavljanjem jedinstvenih listića, formira neovisnu izbornu komisiju, statut za opoziciju i odredi izborne rokove.