Svijet
68

Novi predsjednik Austrije Van der Bellen: Podržavat ću Zapadni Balkan na putu ka EU

Klix.ba
Alexander Van der Bellen (Foto: EPA)
Alexander Van der Bellen (Foto: EPA)
Austrija je danas dobila novog predsjednika Alexandera Van der Bellena (72), bivšeg lidera stranke Zelenih, koji je kazao kako o putu u Evropsku uniju (EU) postoje različita mišljenja i mnoga pitanja su još otvorena.

Uoči drugog kruga izbora, Van der Bellen je najavio da će kao čovjek na čelu države raditi na podršci regionu Zapadnog Balkana na putu ka EU.

"Perspektiva pristupa za zemlje Zapadnog Balkana je bespogovorna za sve posmatrače. Razgovori se već duže vrijeme vode. O putu u EU postoje različita mišljenja i mnoga pitanja su još otvorena", istaknuo je novi predsjednik Austrije i naglasio kako njegova država treba podržati i dobro pripremiti zemlje koje pristupaju Uniji.

"Kao predsjednik ću razgovarati s kancelarom i ministrom vanjskih poslova o mogućnostima Austrije da pomogne regionu na putu ka EU", istaknuo je Van der Bellen uoči izbora.

On će na čelo države doći 8. jula kada je predviđeno polaganje zakletve. Pravo glasa na predsjedničkim izborima imalo je 6,4 miliona državljana Austrije starijih od 16 godina.

Ishod izbora jasno pokazuje podijeljenost društva u Austriji, između onih koji žele promjene zbog nezadovoljstva dugogodišnjom vladavinom velike koalicije i onih koji se plaše promjena i povratku u desničarsku prošlost. Van der Bellen, sin ratnih izbjeglica, oca Rusa holandskog porijekla i majke Estonke, rođen u Austriji, bio je dugogodišnji lider stranke Zelenih koji je stranku doveo do njenih najvećih uspjeha.

On je u izbornu trku ušao kao nezavisni kandidat i osvojio više od 50 posto glasova protiv kandidata krajnje desnice Norberta Hofera. Još prije proglašenja rezultata glasanja Hofer je preko društvenih mreža priznao poraz.