Svijet
0

Novi poziv za ukidanje embarga Kubi

FENA
Amnesty International u srijedu je pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da napravi prvi korak kako bi omogućio ukidanje embarga što su ga Sjedinjene Američke Države nametnule Kubi prije pola stoljeća.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava, čije je sjedište u Londonu, uputila je ovaj apel prilikom objavljivanja izvještaja o utjecaju embarga na Kubance, budući da Washington treba da do 14. septembra obnovi sankcije u okviru američkih zakona o "trgovini s neprijateljem".

Predsjednik Obama treba da prije tog datuma odluči želi li produžiti još godinu dana ovu uredbu koja je pogodila Kubu 1962.

"Ovo je prilika da se predsjednik Obama distancira od neuspjeha politike u prošlosti i pošalje snažnu poruku Kongresu o potrebi ukidanja embarga", navela je u saopćenju Irene Khan, glavna tajnica Amnesty Internationala.

"Američki embargo protiv Kube je nemoralan i treba biti ukinut. On sprečava milione Kubanaca da imaju pristup vitalnim lijekovima i medicinskom priboru koji su bitni za njihovo zdravlje", istaknula je zvaničnica.

Američki predsjednik je ukinuo restrikcije na prenošenje novca i na putovanja Amerikanaca kubanskog porijekla, ali je sve do sada zadržao ekonomski embargo.

SAD zahtijeva od Kube da napreduje u oblasti demokratije kako bi ukinuo embargo, usprkos protestima zemalja Latinske Amerike.