Svijet
0

Novi potresi na Novom Zelandu, oštećeno 160.000 kuća

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko potresa, od koji su dva bila jačine 5,4 stepena Richterove skale, ponovo je pogodilo Christchurch, drugi po veličini novozelandski grad, javio je u utorak ujutro BBC.

Tokom noći registrirano je desetak potresa, potvrdio je gradonačelnik Christchurcha Bob Parker i dodao da su potresi dodatno oštetili zgrade na kojima je već pričinjena šteta nakon potresa u subotu, jačine 7,4 stepena Richterove skale.

Više od dvije trećine grada, oko 160.000 kuća, oštećeno je, mada materijalna šteta nije velika, naveo je BBC.

Istovremeno agencije prenose riječi novozelandskog premijera Johna Keya, koji navodi da je od 160.000 kuća oko 100.000 uništeno i da mnoge neće moći biti popravljene.

Oko 300 ljudi nalazi se u javnim prihvatilištima i stanovništvu je preporučeno da prokuhava vodu za piće, a opskrba vodom i strujom, od vikenda je normalizirano za većinu domaćinstava.

Vlasti Novog Zelanda produžile su vanredno stanje do srijede poslije naknadnih potresa u Christchurchu, jer je tokom vikenda Novi Zeland pogodio potres koji je izazvao najveće štete u posljednjih 80 godina.

Voditelj civilne zaštite John Mitchell upozorio je stanovnike otoka da se pripreme na najgore, jer prema predviđanjima geologa može uslijediti i snažnije podrhtavanje tla.

Potres tokom vikenda bio je među 10 najjačih zabilježenih na Novom Zelandu, koji se nalazi između pacifičke i indo-australske tektonske ploče.

U ovoj zemlji se godišnje zabilježi više od 14.000 potresa, od kojih oko 20 dosegne jačinu od oko pet stepeni Richtera.