Suđenje Karadžiću
0

Novi postupak zbog dokaza o Holebrooku?

SRNA
Bivši predsjednik Republike Srpske /RS/ Radovan Karadžić najavio je da će povući prethodni zahtjev za osporavanje nadležnosti Haškog tribunala da vodi postupak protiv njega i zamijeniti ga novim, zasnovanim na dokazima da je Ričard Holbruk nastupao u ime cjelokupne međunarodne zajednice, nudeći mu imunitet od krivičnog gonjenja u zamjenu za povlačenje iz političkog i svakog drugog javnog života.

Karadžić je juče na statusnoj konferenciji precizirao da će novi zahtjev biti zasnovan na izjavama "novih svjedoka iz američkog State Departmenta i drugih izvora, o čemu je nedavno pisao i New York Times".

Predsjedavajući sudija Ian Bonomi rekao je da je Sudsko vijeće sa svoje strane "spremno da ukine bilo kakve rokove za taj podnesak, dok se ne riješi pitanje po ranijoj žalbi, a kada za to dođe vrijeme, donijeće se i novi nalog”.

Bonomi je napomenuo da, i kada se utvrdi je li Holebrook djelovao u ime SAD, odnosno međunarodne zajednice, ostaje da se utvrdi "koliko je to relevatno" za postupak pred međunarodnim sudom.

Karadžić je od sudija zatražio da donesu nalog kojim bi Tužilaštvu zabranili da pretresa stanove njegovih rođaka i prijatelja.

"Već drugi put Tužilaštvo u BiH vrši pretrese i potpuno ilegalne akcije, pretresajući stanove moje šire i uže familije. Ja sam sada ovdje i nema razloga da se uznemiravaju moja porodica i prijatelji, tako što se traže dokazi za moju odbranu", rekao je Karadžić.

On je naglasio da se akcija "potrage za svjedocima i dokazima može shvatiti kao zastrašivanje svjedoka i ometanje njegove odbrane” i da bi, poslije takvih postupanja tužilaštva na Zapadu, postupak sugurno bio odbačen.

Karadžić je izjavio da u periodu nakon što se povukao iz javnog života "nije imao jatake i niko mu nije pomagao", a da je zbog njega "stotine ljudi, njegovih prijatelja i članova porodice propatilo".

Sudija Bonomi je konstatovao da Karadžić "nije izložio konkretne navode o protivpravnom postupanju i da on nije žrtva, a da druge osobe treba da pokrenu postupak pred odgovarajućim vlastima".

Veliki dio jučerašnje rasprave odnosio se na pitanje formiranja Karadžićevog pravnog tima. Karadžić trenutno ima tri pravna saradnika, dva savjetnika i jednog istražitelja, i očekuje da se uskoro donese odluka o odobrenju za još jednog člana tima, od ukupno osam, koliko je tražio da se angažuje.

Za još troje saradnika, koji mu pomažu bez nadoknade, Karadžić je tražio da im se omogući pristup povjerljivim podacima i taj mu je zahtjev, nakon što je riješen nesporazum sa Sekretarijatom tribunala, odobren.

Sekretarijatu, kako je rečeno, nije bilo jasno da li je Karadžić tražio da se trojici stažista obezbijedi i honorar.

Karadžić je ponovo odbio svaku sugestiju da angažuje branioca. "Ne želim da budem objekat postupka i nikakvo zastupanje ne mogu da prihvatim, to moram da budem ja", naglasio je on.

Tužilaštvo je najavilo da će na suđenju Karadžiću, osim svjedoka iz međunarodne zajednice, pozvati 26 vještaka.

Tužilac Alan Tiger saopštio je da je objelodanjeno 80 od oko 400 izjava svjedoka za bazu zločina, odnosno svjedoka očevidaca. Izjave svih svjedoka trebalo bi da budu objelodanjene do prve sedmice u maju.

Iduća statusna konferencija najavljena je za 6. maj.