Nancy Pelosi
0

Novi plan ekonomskoga oporavka SAD

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki Kongres mogao bi održati sjednicu odmah nakon predsjedničkih izbora 4. novembra kako bi se usmjerio na novi plan pokretanja američke ekonomije "u obnovi Amerike", izjavila je u ponedjeljak predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Na konferenciji za štampu u ponedjeljak demokratkinja Nancy Pelosi izjavila je da će komisije razmotriti mogućnost drugog plana za pokretanje novih 150 milijardi dolara.

Ona je ocijenila da bi Kongres trebao da "djeluje brzo, ali ne ishitreno", kako bi se izbjegla nova finansijska kriza nakon svih ovih burnih sedmica na svjetskim tržištima.

Ako se Kongres ne složi o novom planu za pokretanje ekonomije, "izgubit ćemo toliko radnih mjesta", upozorila je ona.

Ova izjava uslijedila je u trenutku kada je generalni direktor Međunarodnoga monetarnoga fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, zabrinut zbog mogućnosti svjetske recesije, zatražio u ponedjeljak da zemlje, koje to mogu učiniti, usvoje planove o budžetskom oporavku nakon mjera spašavanja finansijskoga sektora.

Prema Pelosi, američki plan bi obuhvatio nove troškove infrastrukture, proširenje osiguranja nezaposlenih i prehrambenu pomoć, kao i posebne mjere na zdravstvenom osiguranju, u obliku specijalnih programa za starije osobe i djecu.