Svijet
0

Novi pariški neboder biće rival Eiffelovom tornju

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Za izgradnju novog nebodera i rivala poznatom Eiffelovom tornju, koji predstavlja najvišu građevinu u Parizu još od 19. stoljeća, pariške vlasti izabrale su američkog arhitektu Thoma Maynea.

Novi zaobljeni neboder nalazit će se u centru novog projekta izgradnje na sjeverozapadu Pariza. Lighthouse neboder biće visok 300 metara, što je samo 24 metra niže od legendarnog Eiffelovog tornja. Završetak izgradnje planira se do 2012. i taj projekat će koštati ukupno 800 miliona eura.

[SLIKA]2[/SLIKA]

"Ova zgrada biće prototip ekološkog nebodera sa posebnom sistemom iskorištavanja snage vjetra za zagrijavanje, a imat će i dupli sloj stakla i čelika koji će hladiti unutrašnjost zgrade tokom toplijih mjeseci.", izjavio je Mayne. Prošle godine Thom Mayne osvojio je Pritzkerovu nagradu za najboljeg arhitekta svijeta.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Propisi za izgradnju su onemogućavali projektovanje visokih zgrada u Parizu više od 30 godina. Jedina iznimka u tom periodu bio je Tour Montparnasse koji se uzdiže do visine od 180 metara i nalazi se na jugozapadu Pariza.