Svijet
1

Novi papa poslao upozorenje katolicima

SRNA
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo upozorio je večeras vjernike na svojoj prvoj misi da će Katolička crkva postati "sažaljiva nevladina organizacija" bez duhovne obnove.

"Ako se ne ispovijedimo Hristu, šta će onda od nas biti? Postat ćemo samo jedna sažaljiva nevladina organizacija. Bili bismo kao djeca koja grade kule od pijeska, a onda se sve sruši", rekao je novi poglavar Katoličke crkve u Sikstinskoj kapeli.

Komentatori ocjenjuju da novi papa nije gubio vrijeme da svoju novu funkciju obilježi ličnim pečatom.

Činjenica da će se papa Franjo sastati sa predstavnicima medija na specijalnoj audijenciji već u subotu, 16. marta, sugeriše da molitve možda nisu dovoljne za rješavanje delikatne situacije u kojoj se nalazi Katolička crkva, prenio je BBC.

Jedna od prvih osoba koja je jutros pozvana na sastanak sa papom bio je Federico Lombardi, šef vatikanskog radija i vatikanske službe za odnose sa medijima. Radijom već godinama upravljaju jezuiti, a novi papa je član ovog vjerskog reda.

U vrijeme Benediktovog pontifikata, Lombardi nije imao pristup papi, nego je primao naređenja od vatikanskog državnog sekretarijata, ali to se promijenilo preko noći.

Analitičari smatraju da je papa Franjo konzervativan u pogledu crkvene doktrine, ali da bi mogao da bude potencijalni reformator vatikanske birokratije.

Novi poglavar Katoličke crkve jutros je odbio da koristi specijalni automobil rezervisan za papu i u Vatikan je došao autobusom sa ostalim kardinalima, bez posebne pratnje.

On je prethodno spakovao stvari u crkvenom konaku u kojem je boravio tokom konklave u centru Rima i lično platio račun za svoju sobu da bi dao dobar primjer, izjavio je Lombardi.

Papa Franjo sutra će se sastati sa svim kardinalima, uključujući one koji zbog toga što su stariji od 80 godina nisu mogli da učestvuju u konklavi.

Lombardi je rekao da će Franjo uskoro posjetiti svog prethodnika Benedikta u njegovoj rezidenciji Castel Gandolfo.