Svijet
0

Novi obavještajni izvještaj upozorava na novi napad na američkom tlu

FENA
Teroristička mreža al-Qaida vjerovatno će osnažiti svoje kontakte i kapacitete u Iraku kako bi pokrenula napad na američko tlo, sudeći po novoj procjeni Nacionalne obavještajne službe o prijetnji američkoj teritoriji.

Deklasificirani ključni nalazi, koji bi se trebali javno objaviti u utorak, bili su unaprijed dostupni Associated Pressu.

Izvještaj navodi niz opasnosti - od al-Qaide do libanskog Hezbollaha i nemuslimanskih radikalnih grupa - koje predstavljaju "stalnu i aktivnu prijetnju" zemlji u naredne tri godine. Kako se i očekivalo, nalazi usmjeravaju najviše pažnje ka najtežem terorističkom problemu: mreži al-Qaida Osame bin Ladena.

U izvještaju se jasno navodi da al-Qaida u Iraku, koja još nije predstavljala direktnu prijetnju na američkom tlu, može postati problem i tu.

"Procijenili smo da će al-Qaida vjerovatno nastojati da osnaži kontakte i kapacitete al-Qaide u Iraku, njenoj najuočljivijoj i najsposobnijoj grupi koja je izrazila želju da napadne našu domovinu", tvrde analitičari.

Analitičari su također ustanovili da saradnja al-Qaide s njenim iračkim ogrankomn pomaže grupi da ojača širu sunitsku ekstremističku zajednicu, poveća resurse i broj regruta i indoktriniranih operativaca - "uključujući one spremne za napade na našu domovinu".

Procjena Nacionalne obavještajne zajednice najautoritativnija je pisana ocjena 16 špijunskih agencija iz američke vlade. Te agencije odražavaju konsenzus i dugoročno razmišljanje vodećih obavještajnih analitičara. Dijelovi dokumenta povremeno se deklasificiraju za javnu upotrebu.

Novi izvještaj ponavlja izjave visokih obavještajnih zvaničnika tokom prošle godine, ali pruža novi uvid u njihova razmišljanja i zabrinutosti.

Naprimjer, u izvještaju se navodi da su kontrateroristički napori od 2001. godine ograničili sposobnost al-Qaide da ponovo napadne SAD i uvjerili su terorističku grupu da je američko tlo teža meta.

Izvještaj, međutim, brzo dodaje da su analitičari zabrinuti da bi "taj nivo međunarodne saradnje mogao oslabiti dok 9/11 blijedi u sjećanju i mogućnost prijetnje je mutnija".