Nakon masakra u Toulouseu
0

Novi napadi na Jevreje u francuskoj

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Francuskoj su svi na oprezu nakon napada na jevrejskog dječaka, što je posljednji slučaj antisemitskog nasilja nakon masakra u Toulouseu.

Tinejdžeri su tukli i udarali 12-godišnjeg dječaka u glavu nazivajući ga "prljavim Jevrejinom" u blizini jevrejske škole u jugoistočnom dijelu Pariza.

   U napadu u Parizu dječak nije zadobio teže povrede, javio je BBC.

   On je napadnut van vidokruga škole "Ozar Hatorah" koju pohađa, zbog čega policija, koja je obezbjeđivala školu, nije mogla da vidi napad.

   Zvaničnik škole Katia Normal rekla je da su napadači dva dječaka malo starija od žrtve i da su uzvikivali slogane protiv Jevreja.

   Jean-Paul Amoyelle, šef mreže jevrejskih škola u Francuskoj "Ozar Hatorah", rekao je da treba biti na oprezu jer bi ovaj događaj mogao voditi daljoj agresiji.

   "Postojao je osjećaj solidarnosti za naše škole nakon drame u Toulouseu, sada strahujem da je ovo izazvalo ljutitu reakciju, što se vidi u ponašanju ovih dječaka", rekao je Amoyelle agenciji AP.
   Na adresu jevrejske škole u Toulouseu, ispred koje se ranije dogodio napad, poslato je nekoliko mejlova četiri dana nakon masakra 19. marta kada je islamista Mohamed Merah ubio troje djece i nastavnika, te ozbiljno ranio jednog dječaka.

   U porukama se upozorava da je "pucnjava samo početak", piše francuski list "Parizijen".

   Pisma su prvobitno potpisivana sa "Istinski francuski narod" i "Pravda Francuske" što ukazuje na to da je ovo djelo nacionalističkih ekstremista, a ne islamista.

   I drugi antisemitski napadi registrovani su u Francuskoj od napada koji je izvršio Merah.

   Pet metaka probilo je prozor jevrejske muzičke škole Jicak-Rabin u Parizu, a vjeruje se da je uzrok napada bio poster koji je najavljivao protestni skup ispred sinagoge.

   Jevrejin koji je vlasnik noćnog kluba u Dijonu primio je od osobe koja tvrdi da je član Al Qaide prijetnje smrću i zahtjeve za novcem.
   Trojica tinejdžera navodno su napisala grafite u pohvalu Meraha na oglasnoj tabli preko puta velike sinagoge u Tuluzu.

   U južnom gradu Nici je najmanje 31 jevrejski grob pronađen oskrnavljen u petak, kada su uništene  metalne Davidove zvijezde na grobovima.

   Mohameda Meraha je ubila policija na koju je otvorio vatru iz stana pod opsadom u Tuluzu.

   Njegov stariji brat Abdelkader ostaje i dalje u pritvoru zbog optužbe za saučesništvo.