Pakistan
0

Novi napad na kamione i cisterne NATO snaga

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Talibanski pobunjenici zapalili su rano u subotu, na sjeverozapadu Pakistana, jedanest kamiona NATO snaga i trinaest cisterni za snabdijevanje stranih trupa u Afganistanu, javila je policija.

Napad, koji je izbio malo prije zore, ciljao je vojno skladište NATO snaga blizu grada Peshawara, objavio je lokalni policajac. Vatrogasci su uspjeli da spasu od plamena skoro 20 ostalih vozila, javio je isti izvor, javio je AFP.

Oko 300 kamiona NATO-a spaljeno je od početka mjeseca decembra u napadu pakistanskih pobunjenika blizu Peshawara.

Jedan talibanski vođa upozorio je krajem novembra da će pobunjenici nastojati da blokiraju snabdijevanje trupa Međunarodnih snaga za pružanje pomoći (ISAF) pri NATO-u i trupa pod direktnom američkom komandom.

"Otada je pokrenut čitav niz napada pomoću ručnih raketa, sigurnost je pojačana a dodatne trupe raspoređene su za nadzor skladišta", kazao je ovaj lokalni policajac.

Ovi napadi pokazali su svu krhkost lanaca u snabdijevanju stranih trupa preko Pakistana, baš u trenutku kada SAD računa, počev od 2009., da udvostruči broj svojih vojnika u Afganistanu, kojih trenutno ima 32.000.