Svijet
0

Novi izvještaj o Iranu podsjeća na Irak i poziva na "diplomatiju"

FENA
Nova američka obavještajna procjena o Iranu ponukala je analitičare na usporedbe s predratnim Irakom, a američke demokrate da zatraže novu politikub - odbacivanje ratne prijetnje i diplomatsko rješenje za iransko nuklearno pitanje, izvještavaju u utorak agencije.

Odluka Teherana da 2003. godine zaustavi svoj program nuklearnog oružja sugerira da je on manje odlučan razviti nuklearno oružje nego što je SAD prosuđivao od 2005., piše u novoj Nacionalnoj obavještajnoj procjeni (NIE) objavljenoj u ponedjeljak.

Prvi je u Evropi na novi američki izvještaj reagirao njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, ocijenivši da "procjena sadrži niz zanimljivih elemenata", javio je France Presse.

Procjena je potvrdila ispravnost dvostrukog pristupa međunarodne zajednice koja je ohrabrivala Iran (na suradnju) te poduzimala mjere u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je Steinmeier.

Američki analitičari smatraju da će nova procjena otežati administraciji američkog predsjednika Georgea W. Busha napore da međunarodno izolira Iran.

"NIE je hladan tuš za one koji zagovaraju vojni sukob s Iranom", misli Rand Beers, predsjednik think-tanka Nacionalna mreža sigurnosti (National Security Network).

NIE može pomoći Rusiji i Kini da se odupru zahtjevima Vijeća sigurnosti UN-a za oštrije sankcije Iranu jer on odbija prestati obogaćivati uran.

U novoj procjeni stoji da Iran nastavlja obogaćivati uran, ali sve do 2010. neće ga imati dovoljno za proizvodnju atomske bombe.

John Pike, analitičar za globalsecurity.org tvrdi da NIE daje diplomatiji vremena da djeluje, a Bushu da se ohladi od ratne opcije.

Alex Vatanka s Instituta za Bliski istok donosi drukčije razmišljanje jer tvrdi da NIE možda "treba spasiti Bushov obraz" jer Bush ne želi vojno udariti, a iscrpio je svoje napore pri Vijeću sigurnosti. "U ovoj fazi je onda bolje umanjiti veličinu prijetnje", ocjenjuje Vatanka čije riječi prenosi njemačka agencija dpa.

Agencija AP piše da je prvo u Iraku, a zatim u Iranu SAD operirao s netanim podacima. Agencija uspoređuje zaključke iz NIE-a u kojoj stoji "ne znamo planira li Iran razviti nuklearno oružje" s izjavom tadašnjeg direktora Nacionalne obavještajne agencije Johna Negropontea koji je kazao Kongresu 1. januara: "Naša je procjena da je Teheran odlučan razviti nuklearno oružje."

Američki demokrati u ponedjeljak nisu mogli izbjeći usporedbu Irana i Iraka. Vođa demokratske većine u Senatu Harry Reid zatražio je novi izvještaj kako "administracija ne bi mogla ovaj Kongres gurnuti u novi rat temeljen na lažnim obavještajnim podacima".

SAD i Velika Britanija napali su Irak 2003., na temelju obavještajnih podataka da Irak razvija oružje za masovno uništenje koje nikada nije bilo pronađeno.

Predsjednica Predstavničkog doma demokratkinja Nancy Pelosi ocijenila je da "čak i ako nemamo nikakve iluzije o nakanama pojedinih iranskih vođa, NIE pokazuje da je vrijeme za novu politiku prema Iranu koja će ga odvratiti od nukleranog programa i globalno poboljšati odnose". Neki analitičari smatraju da su novi zaključci udarac potpredsjedniku Dicku Cheneyju i jastrebovima u Bushovoj administraciji koji su zagovarali konfrontacijski pristup Iranu.

"Dobro je da smo ovo dobili prije nego krenemo u još jedan vojni sukob", rekao je John Wolfsthal u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Zaključci da je Iran obustavio svoj program pod međunarodnim pritiskom "dio su informacije koja nam je nedostajala u slučaju Iraka".