Svijet
0

Novi iranski pregovarač sastaje se sutra u Rimu sa Solanom

FENA
Novi pregovarač za iranski nuklearni dosje vodit će sutra u Rimu svoje prve razgovore s predstavnikom međunarodne zajednice, koja će pokušati uvjeriti Teheran da prekine obogaćivati uran u razmjenu za ponudu o suradnji.

Said Džalili sastat će se sa Solanom, šefom diplomatije Evropske unije, dok američki potpredsjednik Dick Cheney pojačava pritisak, prijeteći Iranu "ozbiljnim posljedicama, ako nastavi aktivnosti na obogaćivanju urana".

Susret će uslijediti neposredno nakon iznenadne ostavke, ovog vikenda, glavnog iranskog pregovarača Alija Laridžanija, dok se njegov zamjenik Džalili, inače blizak predsjedniku Ahmedinedžadu, smatra nepopustljivim u vezi s nuklearnim programom.

Ali Akbar Velajati, savjetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija, kritikovao je novog pregovarača, ocjenjujući ga "nezgodnim u tako osjetljivoj i značajnoj situaciji s nuklearnim dosjeom".

Evropski diplomat je ocijenio "jako značajnim" sastanak u Rimu, jer će to biti "prvi sastanak nakon mehanizma "radnih rokova", koji je Iran zaključio u augustu s direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamedom El Baradeijom.

Solana bi trebao predočiti u novembru peterici stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačkoj izvještaj o ponudi suradnje, urađen u junu 2006. u Iranu, u zamjenu za prekid aktivnosti obogaćivanja urana.