Svijet
0

Novi hladni rat se ne isplati

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Povodom izbora Dmitrija Medvedeva za predsjednika Rusije, kolumnist Financial Timesa Gideon Rahman komentira tezu koja se često čuje u zapadnim medijima, a to je da je Moskva krenula putem hladnoratovske konfrontacije sa Zapadom.

Ruski interesi, posebno na polju biznisa i trgovine, previše su prepleteni sa zapadnim da bi konfrontacija uopće bila moguća, smatra Rahman.

Glavni instrument jačanja ruske moći i utjecaja su ogromne rezerve nafte i gasa i EU strahuje da bi Rusija u slučaju nekog budućeg političkog sukoba energente mogla da iskoristi kao polugu moći.

To je prilično tupo oružje, smatra Rahman, i malo je vjerovatno da bi ga Rusija iskoristila u bilo kakvom sukobu s Evropom, jer bogatstvo Rusije zavisi od prodaje, a ne od uskraćivanja prirodnih resursa.

Osim toga, preplitanje politike i biznisa u savremenoj Rusiji znači da su mnogi od najmoćnijih ruskih političara lično zainteresirani za održavanje dobrih poslovnih veza s Evropom - od njih zavisi vrijednost akcija koje posjeduju, a time i školovanje djece u Engleskoj i održavanje kuće na jugu Francuske.

Na Zapadu ima i onih koje brine buđenje ruskog nacionalizma, ali ljudi koji imaju poslovne interese širom svijeta ne mogu da budu nacionalisti.

To je luksuz koji sebi ne mogu da dozvole, zaključuje Gideon Rahman u Financial Timesu.