Kopenhagen
0

'Novi globalni sporazum će morati da sačeka'

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Danska, koja predsjedava samitom UN o klimatskim promjenama, saopštila je danas da će novi globalni sporazum o ovom problemu vjerovatno biti sklopljen tek sljedeće godine.

Zvaničnici kažu da se napredak na sastanku u Kopenhagenu može ostvariti, ali da će sklapanje sveobuhvatnog pakta možda morati da sačeka sljedeći sastanak, u Meksiku 2010. godine, prenosi BBC.

Američki državni sekretar Hilari Klinton prethodno je rekla učesnicima samita da je njena zemlja spremna da podrži fond od 100 milijardi dolara za pomoć državama u razvoju.

Krajnji rok koji je postavljen na razgovorima u Kopenhagenu je probijen, pa je domaćin Danska odustala od plana da predloži novi nacrt teksta konačnog sporazuma, zbog protivljenja mnogih zemalja u razvoju.

Uoči dolaska brojnih svjetskih lidera na završni dan skupa, komentari koji kruže u kuloarima samita svode se na „haos“ i „katastrofu“.

Danski mediji prenose da je kancelarija premijera Larsa Lokea Rasmusena „u raspadu“, a neki američki mediji objavili su da predsjendik Barak Obama možda sutra ipak neće doputovati u Kopenhagen.

Iskusni učesnici ovakvih događaja kažu da nikada nisu vidjeli ništa slično.

Po svemu sudeći, svjetskim liderima sutra će biti predočen tekst čiji sadržaj još nije usaglašen, a oni će na raspolaganju imati samo jedan dan da riješe jedan od najvećih svjetskih problema u ovom trenutku.

Bogate zemlje i države u razvoju i dalje se ne slažu oko toga ko treba da smanji emisije štetnih gasova i za koliko, kao i koliku finansijsku pomoć treba da dobiju siromašni.