Afera Bettencourt
0

Novi dokazi protiv Sarkozyja u vezi nelegalnog uzimanja novca

SRNA
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Francuski sud pronašao je nove dokaze koji ukazuju na to da je predsjednik Nicolas Sarkozy za izbornu kampanju 2007. godine dobio nelegalno 800.000 eura od nasljednice kozmetičke imperije L`OrealLiliane Bettencourt, piše britanski Independent.

Nezavisni sudija Jean-Michel Gentil, koji istražuje aferu Bettencourt, prato je transfere 400.000 gotovog novca iz Švicarske 2007. godine, koji su, kako sumnja, služili za nelegalno finansiranje Sarkozyjeve kandidature.

U dokumentima, čiji je sadržaj procurio u javnost, sudija Gentil navodi da istražuje mogućnost da je prva isplata, iz februara 2007. godine, bila predata u baru u Parizu Sarkozyjevom blagajniku tokom kampanje Ericu Woerthu. Gentil istražuje posredne dokaze da je druga isplata od 400. 000 eura predata lično Sarkozyju. 

U sklopu istrage, sudija je zapljenio dnevnik koji je vodio prijatelje Bettencourtove fotograf François-Marie Banier. 

Prema podacima iz dnevnika, 26. aprila 2007. godine, što je dan kada je obavljen drugi transfer 400. 000 eura, Banier navodi da mu je  Bettencourtova rekla da je "Sarkozy ponovo tražio novac i da mu je ona dala potvrdan odgovor". 

Drugi svjedoci rekli su Gentilu da je Sarkozy proveo 15 minuta nasamo sa pokojnim suprugom  Bettencourtove Andreom tokom izborne kampanje tog proljeća.

Tvrdnje o nelegalnom finansiranju Sarkozyjeve kampanje, prvi put su se pojavili prije dvije godine u sklopu komplikovanog porodične i pravne rasprave oko navodne zloupotrebe slabog duševnog stanja  Bettencourtove, što su iskoristili  Banier  i ostali iz njenog okruženja.