Vijeće sigurnosti UN-a
0

Novi dijalog gluhih o Gruziji

FENA
Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Gruziji, održanoj u četvrtak, vodio se dijalog gluhih bez ijedne konkretne odluke.

Rusija je odbacila zapadne kritike izrečene za njenu vojnu intervenciju u Gruziji, ali je ostala izolirana jer nijedna članica nije priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

Čak i prestavnici Kine, Vijetnama i Libije, koji su obično uz Ruse u dikusijama koje se vode u Vijeću sigurnosti, nisu progovorili ni riječ, javio je AFP.

Nakon što je više predstavnika izrazilo žaljenje zbog upotrebe sile u Gruziji, ruski ambasaor Vitalij Čurkin je ironizirao, podsjetivši na američke intervencije u Iraku i Afganistanu.

"Da li ste pronašli oružje za masovno uništavanje u Iraku ili ga još uvijek tražite", kazao je on obraćajući se američkom kolegi.

Nakon kritika izrečenih na račun ruske odluke da prizna nezavisnost gruzijskih separatističkih teritorija, Čurkin ih je odbacio i napravio poređenje s priznavanjem jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova u februaru.

Ruski diplomat je zatim ponovo optužio gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija i njegovu odluku da vojno djeluje protiv osetijskih separatista 7. augusta, što je dovelo do ruske intervencije.

Zapadnjaci su odbacili ova poređenja, a američki predstavnik Alejandro Wolff ih je nazavo "prividno istinitim". "Rusija je zauzela Gruziju, drži je okupiranom i koristi priliku da je raskomada", kazao je on.

Usred zabrinutosti zbog pogoršanja humanitarnog stanja u Gruziji, posebno zbog stanovnika koji su izbjegli pred nasiljem u zoni između Južne Osetije i grada Gorija, Vijeće sigurnosti saslušalo je izvještaje svoga Političkog odjela i Odjela za mirovne operacije.

Wolfgang Weisbrod-Weber, direktor Odjela za mirovne operacije u Evropi i Latinskoj Americi (DPKO), rekao je da je Promatračka misija UN-a u Gruziji (UNOMIG) izvijestila o velikom širokom povlačenju ruskih snaga i oružja iz Gruzije preko crte prekida vatre pod nadzorom Abhaza.

Međutim, "aphaske snage nastavljaju kontrolirati podučja Ganmukhuri i Kourcha sjeverno od rijeke Inguri, na gruzijskoj strani crte prekida vatre", rekao je Weisbrod-Weber.

Elizabeth Spehar, direktorica Odjela za političke poslove za Evropu i Latinsku Ameriku (DPA), kazala je Vijeću da su ruske snage postavile 18 kontrolnih tačaka između Gorija i Južne Osetije, koje su prepreka humanitarnim naporima i povratku izbjeglih na tom području.

Više od 1.200 ljudi, iz sela razorenih u borbama u 26-kilometara širokoj zoni razdvajanja između Gorija i Južne Osetije, registrirali su se kao prognanici kod vlasti u Goriju, kazala je Spehar.

Ured UNHCR-a u Goriju podigao je oko 100 šatora na nogometnom igralištu, kako bi smjestio rastući broj prognanika.

UNHCR je izvijestio da novi prognanici stižu u Gori s pričama o zastrašivanju, premlaćivanju i pljačkama pripadnika milicije u selima u zoni razdvajanja.