Svijet
0

Novi detalji o eksploziji bombe u Dijarbakiru

FENA
Dosadašnja istraga o eksploziji bombe koja je u utorak usmrtila 11 ljudi, od kojih petero djece, u jugoistočnom turskom gradu Dijabarkiru, pokazala je da postoje sličnosti s ranijim napadima koje su izveli kurdski pobunjenici, saopćio je portparol turske policije Ismail Kaliskan.

Policija je naglasila da svi dokazi vode ka pobunjeničkoj Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK) koja se od 1984. godine bori za autonomiju oblasti gdje većinom žive Kurdi, ali PKK, zasada, nije preuzeo odgovornost.

Prije dva dana policija je saopćila da je bomba bila smještena u termos-boci i da je "greškom eksplodirala", što se, međutim, sada dovodi u pitanje, prenio je AP.

Danas je u napadu granatom u blizini turskog odmarališta Marmarisa lakše ranjen policajac, javila je turska agencija Anatolija.

Incident se dogodio kada je policajac pokušao da zaustavi dvije sumnjive osobe u jednom selu, 20 kilometara od Marmarisa.

Napad se desio baš kada su turske vlasti pojačale sigurnosne uvjete zbog učestalih bombaških napada na Marmaris krajem prošlog meseca u kojima je ranjeno oko 27 ljudi, dok je u posljednje tri nedjelje u bombaškim napadima u Turskoj poginulo 15 ljudi.

Jugoistočna Turska je u posljednje 22 godine postala poprište sukoba između sigurnosnih snaga i separatističkog PKK u kojem je poginulo preko 30.000 ljudi.