Svijet
0

Novi bilans žrtava u Kahataniji: 250 ubijenih i 350 ranjenih

FENA
Spasioci su u srijedu kopali kroz blatnjave ruševine srušenih kuća od gline u sjeverozapadnom Iraku i izvukli najmanje 250 tijela nakon samoubilačkih napada kamionima bombama za koje je američka vojska okrivila al-Qaidu, čineći ga najpogibeljnijim napadom otkako je počeo irački rat, i drugim incidentom po broju žrtava u ratu.

U 2005., oko 1.000 šiitskih hodočasnika poginulo je u stampedu u u blizini bagdadskog hrama nakon što se raširila glasina da je među njima bombaš samoubica.

Žrtve napada su Jazidi, mala kurdska sekta koja je postala metom muslimanskih ekstremista koji je označavaju blasfemičnom, javio je AP.

Četvorica vozača samoubica u kamionima napali su skoro istovremeno u utorak u Kahataniji, izazivajući rušenje zgrada pod kojima su ostale zatrpane čitave porodice.

Zayan Othman, ministar zdravstva obližnje autonomne kurdske regije, izjavio je da je broj ubijenih porastao na najmanje 250 a broj ranjenih na 350 dok se tijela izvlače iz ruševina.

Time je nadmašen raniji najpogibeljniji napad u ratu kada je 215 ljudi ubijeno minobacačkom vatrom i eksplozijom pet autobombi u šiitskoh enklavi Bagdada, Sasdr Cityju, 23. novembra prošle godine.

Američki zvaničnici vjeruju kako ekstremisti pokušavaju da se pregrupišu širom sjevernog Iraka nakon što su istjerani iz svojih uporišta u i oko Bagdada, a američki zapovjednici su upozorili kako očekuju da će sunitski pobunjenici pojačati napade.

"Ovo je akt etničkog čiščenja, ili ako hoćete, skoro genocida, kada uzmete u obzir činjenicu mete koje su napali i da su ovi Jazidi zaista u udaljenom dijelu pokrajine Ninevah, gdje su imali veoma malu sigurnost, zapravo nikakvu sigurnost kakva se zahtijevala do ovog trenutka", izjavio je genaral major američke vojske Benjamin Mixon, zapovjednik američkih snaga u sjevernom Iraku, za CNN.

Mixon je izjavio prošlog mjeseca da je predložio smanjenje nivoa američkih trupa u Ninevahu i prognozirao da će pokrajina biti predata pod kontrolu iračke vlade još u ovom mjesecu. Sada je nejasno da li će ta prognoza opstati nakon današnjeg objavljivanja broja žrtava.