Svijet
0

Novi bilans potresa u Japanu: Šest mrtvih i 700 povrijeđenih

FENA
Najmanje šest osoba je poginulo a blizu 700 povrijeđeno u ponedjeljak u potresu jačine 6,8 stepeni Richterove skale, koji je pogodio region Niigata, u centralnom dijelu Japana, navodi se u novom bilansu koji su objavile bolnice, prenio je AFP.

Osobe koje su smrtno stradale su četiri žene i dva muškarca, svi sedamdesetogodišnjaci, čija godišta nisu precizirana, saopćila je policija.

U zemljotresu, jednom od najjačih u Japanu posljednjih godina, srušene su mnogobrojne japanske tradicionalne kuće, čiji su drveni zidovi potpuno demolirani pod težinom teških krovova od cigle.

Preko 300 zgrada je potpuno srušeno a 212 djelimično u okruzima Niigata i Nagano, saopćila je Agencija za upravljanje požarima i nesrećama.

Potres je prouzročio požar u nuklearnoj centrali koji je odmah ugašen, a nema ni opasnosti od radioaktivnog zračenja, izvijestili su službeni izvori.

Premijer Shinzo Abe koji se nalazi u Nagasakiju, na jugu Japana, u sklopu predizborne kampanje, odmah je otkazao predviđeni program i trebao bi se helikopterom uputiti u potresom pogođeno područje Japana.