Indonezija
0

Nove žrtve cunamija i vulkana

FENA
Predsjednik Indonezije Susilo Bambang Jodojono napustio je konferenciju u Vijetnamu i vraća se kući kako bi nadgledao spasilačke napore nakon dvostruke prirodne katastrofe koja je pogodila zemlju.

U najtežoj od njih, cunamiju koji je zahvatio udaljene otoke Mentavai, poginulo je više od 270, a nestalo na stotine ljudi, izvijestila je VoA u srijedu.

Spasilačke ekipe su tek danas zrakoplovima i helikopterima stigle do spomenutih otoka, na kojima su u ponedjeljak cijela sela zbrisali tri metra visoki plimni valovi, izazvani snažnim potresom. Dužnosnici kažu da su do sada pronađena 272 tijela, dok se za više od 400 još traga.

U međuvremenu dužnosnici u centralnoj Javi izvještavaju da je 29 osoba spaljeno vrelim pepelom i plinovima kada je u utorak proradio najaktivniji vulkan u Indoneziji. Među poginulima je i jedan starac smatran za duhovnog čuvara planine.

Gotovo 30 hiljada ljudi evakuirano je sa padina vulkana Merapi prije erupcije, ali su mnogi od njih izgubili svoje domove. Vlasti kažu da su moguće nove erupcije.

Spasilački napori na otocima Metavai, zapadno od Sumatre, otežani su zbog lošeg vremena koje je onemogućilo spasioce da stignu do njih prije srijede. Ekipe su izvijestile o ljudskim tijelima razbacanim po obali i teškoćama da stignu do zabačenih sela.

U Hanoiju, predsjednik Jodojono je izjavio da se vraća kući prije sutrašnjeg početka godišnjeg samita Asocijacije zemalja jugoistočne Azije, dodajući da želi da sam vidi žrtve i osigura da se spasilački napori odvijaju dobro.

Američki predsjednik Barack Obama, koji planira posjetiti Indoneziju sljedećeg mjeseca, uputio je izraze sućuti i rekao da su Sjedinjene Države "spremne pomoći na bilo koji način".

Ime vulkana Merapi znači "planina od vatre". Zadnji put je imao erupciju 2006. godine, kada je poginulo dvoje ljudi. U erupciji 1994. poginulo je najmanje 60, dok je erupcija koja se dogodila 1930. godine odnijela 1300 života.