Slučaj "Indeks"
0

Nove sumnje protiv 3 profesora s prometnog fakulteta

FENA
Protiv troje profesora zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti i troje posrednika, od ranije osumnjičenih za korupciju u slučaju "Indeks", USKOK je danas zatražio proširenje istrage zbog novootkrivenih slučajeva kupovanja ispita.

U USKOK-ovom zahtjevu za davanje mita terete se i trojica studenata. Oni do sada nisu bili među 67 osumnjičenih protiv kojih se već mjesec dana na zagrebačkom Županijskom sudu vode tri zasebne istrage.

Profesor Antun Sertić sada je dodatno osumnjičen da je u srpnju ove godine dvojici studenata u indeks upisao "dvojke" iz predmeta Elektrotehnika, iako nisu ni polagali ispit. Za to je jedan student navodno platio 650 eura, a koliko je drugoga koštao ispit još se ne zna.

Profesoricu Sanju Marušić tereti se, pak, da je u rujnu ove godine 25-godišnjem studentu za 400 eura prijavila ispit iz predmeta Matematika 2 i upisala prolaznu ocjenu. U USKOK-u tvrde da je novac dobila od posrednika koji je za istog studenta navodno za 300 eura kupio ispit i kod profesora Ivana Bošnjaka.

Sumnja se da je posrednik svoj "posao" studentu naplatio 7000 kuna.

O zahtjevu za proširenjem istrage odlučiti će istražni sudac Zdenko Posavec nakon saslušanja devetero osumnjičenih.

USKOK-ov zahtjev uslijedio je dan nakon što je izrečena i prva presuda u slučaju "Indeks". Naime, 24-godišnji student Ekonomskog fakulteta priznao je da je preko posrednika platio ispit i nagodio se s USKOK-om, pa je po ubrzanom postupku već u istrazi osuđen uvjetno na šest mjeseci.

Mediji najavljuju da će se još neki osumnjičenici nagoditi s USKOK-om kako bi izbjegli zatvorske kazne, no na sudu kažu da zasad još nisu zaprimili niti jedan novi zahtjev za nagodbom.

U slučaju "Indeks" na zagrebačkom Županijskom sudu vode se tri zasebne istrage protiv 67 profesora sa zagrebačkog Ekonomskog i Prometnog fakulteta, posrednika i studenata osumnjičenih za primanje i davanje mita.

Na početku istraga prije mjesec dana pritvoreno je 27 osumnjičenih od kojih je osmero u međuvremenu pušteno na slobodu. Do sada je ispitano 63 osumnjičenika i 40 svjedoka, a do kraj listopada trebalo bi se ispitati preostalih šest osumnjičenika i još 79 svjedoka.