Evropska komisija
0

Nove smjernice za smanjenje broja lažnih brakova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska komisija u novim smjernicama koje je objavila u četvrtak kazala je da vlade zemalja članica Evropske unije nemaju pravo spriječiti građane u slobodnom kretanju u EU-u, što znači niti brakove između državljana EU-a i onih iz trećih zemalja, za koje neke vlade smatraju da su često lažni brakovi iz interesa kako bi jedan od supružnika dobio dozvolu boravka, pišu u petak evropski mediji.

Pravila su donesena nakon žalbi Danske i Irske koje su zabrinute da postojeća direktiva koja govori o pravu evropskih građana i njihovih obitelji na slobodno kretanje u EU-u ne sprečava lažne brakove između državljana EU-a i pojedinaca izvan Unije koji žele dobiti dozvolu boravka.

"Sloboda da se živi i radi u drugoj zemlji članici jedan je od temelja Evropske unije. Ona je na korist svih građana EU-a, svih zemalja EU-a i na korist konkurentnosti naših ekonomija. Osam milijuna građana EU-a preselilo se u drugu zemlju članicu. Danas dajemo informacije evropskim građanima i pomoć zemljama članicama, objavljujući smjernice kako bi se bolje prenijela i provela direktiva", rekao je evropski povjerenik za pravosuđe Jacques Barrot.

"Nove smjernice trebale bi dati rješenja za brojne probleme bez da se stavi u pitanje sloboda kretanja i sloboda naseljavanja u drugoj zemlji članici", dodao je Barrot.

Danska se boji zbog prošlogodišnje presude u slučaju Metock u kojoj je Evropski sud pravde (ECJ) poništio odluku irske vlade koja je željela onemogućiti dobivanje dozvole boravka za četvero tražitelja azila koji su stupili u brak s državljanima EU-a.

Irska je smatrala da bi morala imati pravo deportirati četvero supružnika koji nisu građani EU-a kako bi spriječila buduće brakove iz interesa, na temelju činjenice da oni nisu legalno boravili ni u jednoj državi članici EU-a prije nego su stigli u Irsku.

ECJ je presudio da ranije boravište nije "valjani kriterij".

Kako bi se ipak odagnale bojazni zemalja članica oko brakova iz interesa, Barrot je kazao da zemlja članica ima pravo provjeravati brakove građana EU-a s onima iz trećih zemalja na način da provjeri koliko brakovi traju te dijeli li par finansije.

Međutim, kazao je: "Provjere moraju biti na pojedinačnoj bazi i ciljane. Ne smije postojati nikakva opća mjera."

Više evropskih zemalja žalilo se na slučajeve da evropski građani primaju novac u razmjenu za brak s onima iz trećih zemalja, kako bi isti dobili dozvolu boravka.

Posljednjih dana brojni danski političari nezadovoljno su reagirali na nacrt dokumenta EK-a.

Glasnogovornik vladajuće Liberalne stranke Michal Aastrup Jensen kazao je da su Komisijine smjernice "apsurdne" te se vidi da su ih pisali ljudi "koji već dugo žive daleko od realnosti, u Bruxellesu".

I irski su dužnosnici kazali da će sada pomno proučiti smjernice te odgovoriti Komisiji u septembru.